Foto: Peter Roek VarkensNieuws

Roep om snelle opkoopregeling Vlaamse varkenshouderij

De Belgische Boerenbond heeft een plan opgesteld met maatregelen voor de korte en lange termijn om de crisis in de varkenshouderij aan te pakken. Een daarvan is een snelle gebiedsgerichte opkoopregeling in het kader van de stikstofproblematiek. Dit meldt Vilt.be.

Een aantal varkenshouders zal de komende jaren geen toekomst meer hebben door hun stikstofimpact op bepaalde gebieden. Voor die bedrijven vraagt de Boerenbond de overheid om snel te starten met een gebiedsgerichte uitkoop. Snel is volgens de organisatie voor er duidelijkheid is over het definitieve stikstofkader. Om welke bedrijven het gaat en onder welke condities, moet volgens de landbouworganisatie in samenspraak met de sector bepaald worden.

Liquiditeitsondersteuning gevraagd

Het pakket van maatregelen dat de Boerenbond opgesteld heeft, bevat ook een liquiditeitsondersteuning op de korte termijn. De financiële situatie onder varkenshouders is al langere tijd slecht en daarom moeten bedrijven kunnen rekenen op snelle ondersteuning. De Boerenbond roept daarom zowel de landelijke, Vlaamse als de regionale politiek op om de sector te ondersteunen. Ook afnemers en verkopers van varkensvlees moeten beseffen dat de situatie meer dan alarmerend is.

De afgelopen maand pleitte België, gesteund door meer Euro-parlementariërs, al voor Europese marktmaatregelen.

Beheer
WP Admin