Groenteveredelaar Rijk Zwaan heeft zich aangesloten bij Betaalme.nu. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rijk Zwaan wil MKB sneller betalen

Groenteveredelaar Rijk Zwaan heeft zich aangesloten bij Betaalme.nu, een initiatief van grote bedrijven en organisaties om facturen sneller uit te betalen.

Eerder sloten onder meer FrieslandCampina, Cargill, Heineken en Jumbo Supermarkten zich aan. Rijk Zwaan stelt in een begeleidend manifest na te streven al zijn leveranciers binnen 30 dagen na factuurontvangst te betalen.

’30 dagen nog niet kort genoeg’

In het manifest zegt Rijk Zwaan, goed voor een omzet van circa €350 miljoen, dat 30 dagen mogelijk niet kort genoeg is. “We houden voortdurend onze ogen open voor mogelijkheden om de betaaltermijn nog verder te verkorten en daarmee de strategische relatie tussen Rijk Zwaan en zijn leveranciers te versterken”.

Rijk Zwaan schrijft dat MKB-bedrijven liquiditeit nodig hebben om te kunnen groeien en innoveren. Ze hebben moeite die liquiditeit te verzamelen omdat geldt zit ‘opgesloten’ in openstaande facturen.

Makkelijker toegang tot liquiditeit

Betaalme.nu is in november 2015 van start gegaan. Hoofddoel is binnen 5 jaar €2,5 miljard uit openstaande facturen vrij te maken voor het MKB, waar ook de meeste boeren en tuinders toe behoren. Het doel is dat minstens de helft van de 1.000 grootste Nederlandse ondernemingen zich aansluit, zodat minstens een kwart van het Nederlandse MKB makkelijker toegang tot liquiditeit krijgt.

Betaalme.nu wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken. “De afgelopen jaren is de gemiddelde betalingstermijn al verkort van 43 dagen tot 32 dagen”, zegt minister Henk Kamp. “Met Betaalme.nu zetten we in op de realisering van een verdere verkorting.”

Beheer
WP Admin