Resultaten Cargill nog altijd onder druk AlgemeenNieuws

Resultaten Cargill nog altijd onder druk

Cargill heeft het afgelopen kwartaal een omzet geboekt van $27,3 miljard (€25,1 miljard), 10% minder dan een jaar eerder. De winst nam vooral door de verkoop van varkensslachterijen toe met 77%, tot $1,39 miljard (€1,27 miljard).

Het bedrijf worstelt nog altijd met lage prijzen voor granen en oliezaden en blijft schuiven met activiteiten.

Cargill verdiende $1,45 miljard met de verkoop van de Amerikaanse varkensvleesdivisie aan het Braziliaanse JBS. Zonder dit belang had het grootste agriconcern ter wereld verlies geleden. Het bedrijf verkocht ook zijn belang in staalbedrijf North Star BlueScope Steel. Hiermee is Cargill nog niet volledig geherstructureerd, aldus topman David McLennan. Gewasverzekeringsbedrijf Cargill Crop Insurance LLC (CCI) wordt verkocht aan Silveus.

Andere aansturing

Cargill blijft volgens McLennan daarentegen extra investeren in zijn visvoerbedrijven, vooral met oog op zalm en de overgenomen chocoladeactiviteiten van ADM. De herstructurering vergt volgens McLennan ook een andere aansturing. Van een kleine hoofddirectie is Cargill omgeschakeld naar een 10-koppig team met twee Nederlanders.

Het bedrijf worstelt met lage prijzen voor graan en oliezaden. Bij lage prijzen zijn prijsschommelingen beperkt. Het zijn juist deze schommelingen waarmee handelsbedrijven geld verdienen.

Lage olieprijs

Een tweede probleem is de lage olieprijs. De prijs is sinds mei vorig jaar ongeveer gehalveerd. Cargill maakt biobrandstoffen en hoe lager de olieprijs, des te minder wordt bijgemengd.

De lage agrarische grondstofprijzen zijn wel goed nieuws voor de divisie die diervoeding maakt. De Nederlandse premixen- en speciaalvoerfabrikant Provimi is hier onderdeel van.

Beheer
WP Admin