Presentatie van het stikstofrapport door bemiddelaar Johan Remkes. Foto: ANP / Hollandse Hoogte /Robin Utrecht AlgemeenNieuws

Remkes is ‘evenwichtig en realistisch’

Terwijl de ene kant van het politieke spectrum blij is dat Remkes vasthoudt aan de doelstelling om in 2030 de ammoniakuitstoot met de helft te verminderen, klampt de andere kant zich vast aan wat er na de komma komt: dat niet het jaartal heilig is, maar de aanpak cruciaal is.

SGP’er Roelof Bisschop vertegenwoordigt de politici die vooral de opmerkingen na de komma lezen. Hij is blij dat de doelstelling van 2030 niet meer in beton gegoten is: “Wat Remkes daarover zei, laat zien dat het niet moet gaan om een heilig jaartal, maar om een ‘werkende aanpak.”

Versnelde opkoop piekbelasters

Tjeerd de Groot (D66) noemt het rapport van Remkes “evenwichtig” mede omdat Remkes 2030 als jaartal overeind houdt. Tussentijdse evaluaties juicht hij toe, zeker als blijkt dat er een tandje moet worden bijgezet om de “achteruitgang van de natuur te keren.” Dat er op korte termijn iets nodig is, bevestigt Remkes door in te zetten op de versnelde opkoop van piekbelasters, oordeelt De Groot.

VVD’er Thom van Campen vindt dat opkopen van piekbelasters een lastige boodschap is voor de betrokken gezinnen. Hij benadrukt dat de ruimte die het oplevert in de eerste plaats naar piekbelasters en interimmers moet gaan. De ruimte die wordt gecreëerd kan op die manier binnen de sector blijven.

Verantwoordelijkheid nemen goede toekomst boer

Hij benadrukt dat leveranciers en afnemers van de agrarische sectoren hun verantwoordelijkheid moet nemen bij het creëren van een goede toekomst voor de boer.

Bisschop zegt dat hij hoopt dat de bevindingen van Remkes leiden tot een realistischer beleid dan tot nu toe is gevoerd. De nieuwe landbouwminister Piet Adema zei in een eerste reactie dat het noodzakelijk is dat alle partijen zich gehoord en gezien voelen. “Dat is nodig.”

Oog voor bedrijven, gezinnen en generaties

Adema zegt dat het rapport positieve elementen bevat, “maar er zitten ook grote beslissingen in die bedrijven, gezinnen, generaties raken. Laten we daar omheen gaan staan en er oog voor hebben, alstublieft.”

Adema zegt dat het rapport mooie bouwstenen bevat om samen met de sector, de keten en de natuurorganisaties te werken aan de toekomst. “Ik vind het mooi dat in het rapport niet alleen gesproken wordt over de periode tot 2030, maar ook over de periode daarna.”

Niemand is er bij gebaat als de aanpak opnieuw onderuit gaat in een volgende rechtszaak

De Partij voor de Dieren ziet in de stikstof-adviezen van Johan Remkes bevestigd dat de halvering van de stikstofuitstoot in 2030 onvermijdelijk is. “De halvering van de uitstoot stikstof is de absolute ondergrens voor het beschermen van de natuur”, zegt Kamerlid Leonie Vestering.

“Het zou een grote blunder zijn om de aanpak niet juridisch hard te maken. We hebben in 2019 bij de Raad van State gezien waar dat toe leidt; niemand is er bij gebaat als de aanpak opnieuw onderuit gaat in een volgende rechtszaak. Ook voor de boeren leidt dit tot duidelijkheid.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin