Foto: Nick Herasimenka op Unsplash BoerenlevenOpinie

‘Relatiebreuk op de boerderij’

Relatieproblemen en echtscheidingen gaan niet aan de boerenwereld voorbij. Ze hebben vaak vérstrekkende gevolgen, voor de betrokken personen maar ook voor het bedrijf.

“Het is ons niet gelukt”, zegt ze tegen mij met tranen in haar ogen. Ze zijn 25 jaar en vier kinderen verder en nu komt er een einde aan hun huwelijk. Alles wat ze in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, lijkt op losse schroeven te staan. Ergens zijn zij en haar man de verbinding met elkaar kwijtgeraakt en uit elkaar gegroeid.

Hij heeft zich vooral achter uit de naad gewerkt, zij zorgde voor de kinderen, het huishouden en de administratie. Naar gelang het bedrijf groeide, nam de hoeveelheid werk toe.

Om kosten te besparen bleven ze zolang mogelijk zelf al het werk doen. Die tijd ging ten koste van tijd die ze samen hadden kunnen doorbrengen, maar dat leek hun toen geen probleem.

Het gevolg was dat ze allebei op een eilandje terecht kwamen. Hij achter, zij voor

Het gevolg was dat ze allebei op een eilandje terecht kwamen. Hij achter, zij voor. Er werd al langer niet meer echt met elkaar gesproken, behalve als er grote beslissingen genomen moesten worden.

Relatieproblemen en echtscheidingen gaan de boerenwereld niet voorbij. Ze hebben vaak vérstrekkende gevolgen voor de betrokken personen en het bedrijf. Natuurlijk is het zo dat een (groeiende) onderneming veel tijd vraagt. En zeker, de omstandigheden waarin je boer bent of bepaalde karaktertrekken van je partner hebben ook invloed op je relatie. En soms kun je samen (of alleen) tot de conclusie komen dat het zo niet langer meer verder kan.

Maar wat is een mooi boerenbedrijf je waard als het in je relatie of huwelijk de foute kant op gaat?

Veel ondernemers zijn er goed in om mee te bewegen op datgene wat er op hen afkomt en te anticiperen op wat nodig is om het bedrijf te ontwikkelen. Maar wat is een mooi en goedlopend bedrijf je waard als het in je relatie of huwelijk de foute kant op gaat?

Problemen in de privésfeer hebben meestal effect op de werkvloer en dus het bedrijfsresultaat. Je bent afgeleid, minder scherp. Je energie gaat zitten in negativiteit, frustratie of boosheid.

Relaties hebben regelmatig een ‘relatie-apk’, onderhoud en zo af en toe een goede investering nodig

Als je je trekkers of machines niet goed onderhoudt, zullen ze op een bepaald moment niet meer goed werken of zelfs stuk gaan. De schade die je oploopt is waarschijnlijk groter dan wanneer je wel op tijd onderhoud had gepleegd. Zo is het ook met vriendschappen, relaties en huwelijken. Die hebben regelmatig een ‘relatie-APK’, onderhoud en zo af en toe een goede investering nodig.

Hulp vaak te laat ingeroepen

Veel leed kan worden voorkomen als er op tijd stappen worden gezet. Een goede actie kan zijn dat je ervoor zorgt de ander niet uit het oog te verliezen door tijd en aandacht te geven aan elkaar, maar vooral dat je blijft communiceren. Klinkt eenvoudig, maar de praktijk bewijst het tegendeel. Communicatie is best lastig als de emoties de overhand nemen.

In mijn praktijk merk ik dat er vaak te lang gewacht wordt om hulp in te schakelen als het niet goed gaat tussen partners.

Daarom: praat met elkaar, pleeg op tijd onderhoud en zoek waar mogelijk ondersteuning voordat de zaak vastloopt.

Beheer
WP Admin