Rekenkamer: Europa gebruikt landbouwdata te weinig
Hoewel de Europese Commissie bulkt van de gegevens over de landbouw, wordt daarvan onvoldoende gebruik gemaakt.
Dat stelt de Europese Rekenkamer in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd. De Europese Commissie kan veel beter gebruik maken van allerlei gegevens, die op zich wel beschikbaar zijn.
Gegevens uit verschillende lidstaten worden niet allemaal op dezelfde manier worden aangeleverd. Dat maakt het moeilijk de gegevens samen te voegen en verder te gebruiken.
Afhankelijk van lidstaten
De Europese Commissie is voor de gegevens voor een deel afhankelijk van de lidstaten. Er worden niet rechtstreeks gegevens ingezameld over bij voorbeeld het gebruik van meststoffen, bestrijdingsmiddelen of over verschillende landbouwpraktijken met een effect op het milieu. Bovendien is er geen precies overzicht over de manier waarop de Europese subsidiegelden worden verdeeld.
Bij het directoraat-generaal Agri in Brussel wordt nog steeds gebruik gemaakt van ouderwetse spreadsheets die handmatig worden geanalyseerd. De Europese Rekenkamer bouwde binnen één dag een programma dat in staat was om uit tienduizenden gegevens in korte tijd gegevens te verzamelen, die door de Europese Commissie nog met de hand worden nagevlooid.
Nieuwe geautomatiseerde technieken om bestanden met heel veel gegevens te analyseren (tekstmining, geautomatiseerde extractie) worden door de Europese Commissie nauwelijks gebruikt.
De Europese Commissie erkent dat er beter gebruik gemaakt kan worden van de beschikbare gegevens. Er is al een begin gemaakt met de verbetering, aldus de commissie.
Nieuwe geautomatiseerde technieken om bestanden met heel veel gegevens te analyseren (tekstmining, geautomatiseerde extractie) worden door de Europese Commissie nauwelijks gebruikt.
Laten we blij zijn dat alles nog handmatig gaat. Gaat de analyze via automatsering dan zouden we een affaire glijk de Toeslagen problematiek. Dat wil niet zeggen, dat Handmatig analyzeren een onpartijge uitkomst garandeert.