AlgemeenNieuws

Reesink mogelijk in aardappelsector

Apeldoorn – Reesink overweegt in agrarische segmenten waar ze nog niet in actief te stappen, zoals machines voor de teelt van vollegrondsgroente en de aardappelsector. Acquisities zijn niet ondenkbaar. Dat zegt directeur Gerard van der Scheer.

Het handelsbedrijf verwacht in 2015 ook meer Claas-trekkers te verkopen, omdat deze voor het eerst allemaal verkrijgbaar zijn met een traploze versnellingsbak.

Reesink blikt terug op een financieel sterk jaar. De omzet verdubbelde tot €473,2 miljoen. Dat kwam deels door de overname van O. de Leeuw Groentechniek in oktober, maar vooral door de overname van CT Agro al vroeg in het jaar. CT Agro verkoopt Claas-machines in Kazachstan en realiseerde in 2014 een omzet van ruim €40 miljoen. Maar ook exclusief de overnames kwam Reesink op een voor de markt bovengemiddelde omzetgroei van 7,3 procent.

Het bedrijfsresultaat exclusief rente en afschrijvingen steeg met bijna 90 procent tot €28 miljoen. Cijfers over het groene segment, waaronder grondverzet en landschapsonderhoud, worden pas later gerapporteerd. De afzet van machines in de landbouw vormen een substantieel deel van de omzet en voor de winst zijn de agrarische activiteiten extra belangrijk. Reesink is ook actief in de distributeur van onder meer staal en hydraulische componenten.

Reesink is in de agrarische sector onder meer actief als eigenaar van de bedrijven Kamps de Wild en Reesink Technische Handel, die onder andere machines van Claas en Kuhn verkopen. “De bedrijven maakten een goed maar geen uitbundig jaar door”, aldus Van der Scheer. De vraag in de akkerbouw daalde door lagere prijzen die boeren ontvangen terwijl in de melkveehouderij sterke groei afvlakte door een daling van de melkprijs in de tweede helft van het jaar.”

CT Agro verkocht in 2014 100 maaidorsers in Kazachstan. De lokale munt daalde sterk in waarde, maar uiteindelijk maakte de verkoopgolf dit effect meer dan goed. In totaal worden in Kazachstan volgens Van der Scheer circa 1.200 maaidorsers per jaar verkocht waarvan 400 door voor Kazakken duurdere, buitenlandse merken.

Beheer
WP Admin