De provincie Gelderland mag met een paintballgeweer schieten op een of meer te brutale wolven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe om ze te laten schrikken. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag besloten. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rechter staat paintball-jacht op wolf toe

De provincie Gelderland mag met een paintballgeweer schieten op een of meer te brutale wolven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe om ze te laten schrikken. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag besloten.

Een wolvendeskundige heeft volgens de rechtbank vastgesteld dat als een of meer wolven daar afwijkend gedrag vertonen, dit een serieus gevaar kan vormen voor de openbare veiligheid. Dat weegt zwaarder dan het belang van het voorkomen van verstoring van de wolf, wat wettelijk verboden is.

De provincie heeft voldoende aangetoond dat er geen goede alternatieven zijn voor schieten met een paintballgeweer, aldus de rechtbank. Van schreeuwen of klappen schrikt de wolf niet genoeg en gebruik van pepperspray kan de ogen van het dier beschadigen.

Wolvin zoekt fietsers en wandelaars op

De rechter heeft nu een eindoordeel uitgesproken in de zaak tussen dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming en de provincie Gelderland. Eerder verbood de rechter de provincie om met een paintballgeweer op een wolf op De Hoge Veluwe te schieten, omdat er volgens de rechtbank sprake was van een onzorgvuldig en onvoldoende gemotiveerd besluit. Nu Gelderland die tekortkomingen heeft hersteld, mag de provincie starten met schieten, aldus de rechtbank.

Een wolvendeskundige heeft in opdracht van de provincie veertien waarnemingen van een wolf gedaan in het nationale park. Er is een wolvin die uit zichzelf fietsers en wandelaars opzoekt en zich laat fotograferen. Deze wolvin wordt steeds brutaler volgens de deskundige. Dat ze minder bang lijkt te zijn voor mensen wil niet zeggen dat ze niet agressief kan worden en mensen kan bijten, vindt ook een deskundige van de universiteit van Ljubljana in Slovenië, die eveneens is geconsulteerd. Of het steeds om dezelfde wolf gaat, is niet bekend.

Teleurstelling bij Faunabescherming

Volgens de deskundigen is schieten met een paintballgeweer een veilig en effectief middel om de wolf te laten schrikken. Dat zou ook in het buitenland zijn gebleken. Dierenrechtenorganisatie Faunabescherming gaat ervan uit dat de provincie tot volgende week woensdag de tijd heeft om een eventuele probleemwolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe te vinden en het dier vervolgens te beschieten met een paintballgeweer.

Op 1 februari loopt de ontheffing af die de provincie voor het paintballschieten heeft afgegeven. De Faunabescherming zal een nieuwe ontheffing die daarna nodig is, zeer kritisch bekijken en mogelijk opnieuw naar de rechter stappen.

De Faunabescherming is teleurgesteld over de uitspraak, die voor de organisatie onverwacht was. “Paintballschieten op een wolf is nog nooit gedaan, dus niemand kan weten of het nuttig is en effect heeft. Wij vinden dat paintballschieten geen garantie is voor de openbare veiligheid.”

Beheer
WP Admin