De massale ruiming van vee in 2001 zorgde voor veel onrust in Kootwijkerbroek.<br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

Rechter: nieuw deskundigenonderzoek MKZ-zaak

Opnieuw moet een deskundige een oordeel vellen over de vaststelling van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek in 2001. De deskundige moet een oordeel vellen over de vraag of de gevolgde procedures bij het laboratorium dat MKZ vaststelde ertoe kunnen hebben geleid tot een verkeerde uitslag.

De stichting Onderzoek MKZ Kootwijkerbroek stelt dat de procedures zo onzorgvuldig zijn geweest dat een negatief (MKZ-vrij) monster uit Kootwijkerbroek na de gang door de verschillende tests uiteindelijk toch mond- en klauwzeer kon bevatten. Volgens het ministerie is dat praktisch uitgesloten, gezien de testuitslag en de bevestiging  daarvan in andere tests.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven wil niet dat de deskundige zich te veel verdiept in de vraag hoe de voorschriften waren en of die precies zijn gevolgd.

60.000 dieren geruimd

De uitbraak van MKZ in Kootwijkerbroek leidde tot de ruiming van 60.000 dieren. De drastische ingreep van de overheid en de twijfels over de rechtmatigheid daarvan leidden al meteen tot onrust in Kootwijkerbroek. De juridische procedures gaan toe naar een eindpunt. De rechter wil uiteindelijk in alle nog lopende zaken gelijktijdig uitspraak doen.

Het CBB erkent dat er vertraging optreedt door nu weer een deskundige aan te stellen, “maar de snelheid is toch al een klein beetje uit het dossier”, aldus de voorzitter van het college.

Zowel het ministerie als de Kootwijkerbroekers mogen een of meer deskundigen voordragen en bovendien suggesties doen voor de vraag die moet worden voorgelegd.

Beheer
WP Admin