Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwNieuws

Rathenau: hybride veredeling alternatief voor GMO

De hybride aardappelveredeling vormt mogelijk een alternatief voor genetische modificatie.

In de EU is genetische modificatie praktisch onmogelijk vanwege de strenge regels. Met hybride veredeling kunnen aardappelrassen echter ook snel worden aangepast, stelt het Rathenau-onderzoeksinstituut voor technologie.

Complexe genetische structuur aardappelen

Bij hybride veredeling worden homozygote ouderlijnen (met weinig genetische variatie) met elkaar gekruist. Dat is bij veel groenten gangbaar, maar bij aardappelen niet vanwege de complexe genetische structuur van aardappelen. Nederlandse veredelingsbedrijven zijn echter bezig hybride veredeling ook mogelijk te maken bij aardappelen.

Nog een voordeel

Dit biedt naast de snelle veredeling nog een voordeel, stelt het Rathenau-instituut. “Ook komen aardappelrassen als zaadjes beschikbaar. Die zijn gemakkelijker te bewaren en te vervoeren dan knollen. Deze innovatie biedt mogelijkheden voor een aardappelteelt die duurzamer is en tot hogere opbrengsten kan leiden in verschillende klimaatzones en omstandigheden. Hybride aardappelveredeling kan bijdragen aan ecologische duurzaamheid en voedselzekerheid en biedt kansen voor de wereldmarkt.”

Beheer
WP Admin