AkkerbouwNieuws

Rassenlijst Zaaiuien alleen met Zeeuwse update

Colijnsplaat – De Rassenlijst Zaaiuien 2016 wordt donderdag gepresenteerd op de landelijke uiendag in het Zeeuwse Colijnsplaat. Het onderzoek is dit keer uitgevoerd op één locatie, Colijnsplaat, door DLV Plant en Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve.

Op de lijst staan dus voor de regio Zuidwest de nieuwe resultaten tot en met 2014. Teeltgebied Flevoland moet het doen met cijfers tot en met 2013.

Het onderzoek in Flevoland is gestaakt met het wegvallen van de financiering van het productschap. Dat betreft echter slechts één jaar, aangezien het rassenonderzoek een plek heeft gekregen in een nieuw ketenbreed kwaliteitsonderzoek naar uien. Hieraan werken alle zaadbedrijven mee.

Zaaiuien beoordeeld op 9 aspecten

Verwerkers, telers en zaadhuizen zijn nauw bij betrokken bij het onderzoek. De uien zijn geteeld, bewaard en gesorteerd on praktijkomstandigheden. Deskundigen hebben ze beoordeeld op 9 aspecten, zoals hardheid, huidvastheid en opbrengst.

Met de rassenlijst hebben uientelers een leidraad bij de rassenkeuze van het nieuwe seizoen. Welke facetten op de lijst het belangrijkste zijn, is afhankelijk van teeltlocatie en -doel. De prestaties van de rassen liggen al jaren in dezelfde lijn.

Hoogste opbrengst voor Hybelle en Donna

De uienrassen Hybelle en Donna zijn de rassen met de hoogste opbrengst op de Rassenlijst Zaaiuien 2016. Synskin, Hytech en Delta Gigant komen daar vlak achteraan. Vento, Dormo en Delta Gigant zijn het meest huidvast op de lijst. Dormo is de hardste ui.