In China blijft de consumptie van varkensvlees achter als gevolg van de tegenvallende economie en hittegolven. - Foto: Adobe Stock VarkensNieuws

Rabobank: wereldhandel varkensvlees verzwakt tweede helft van het jaar

De wereldmarkt voor varkensvlees heeft een sterk half jaar achter de rug. De rest van het jaar ziet Rabobank het minder rooskleurig.

Na een sterke eerste helft verwacht Rabobank dat de wereldhandel in varkensvlees de tweede helft van dit jaar afzwakt. Dit meldt senior analist Chenjun Pan in de recente kwartaal-update. Als reden hiervoor geeft Pan trage economische groei, achterblijvende consumptie en terugkerende ziekte-uitbraken. De mindere economische groei heeft gevolgen voor consumenten, maar toch verwacht de analist dat varkensvlees een relatief stabiel aanbod in de voedselinkopen houdt.

‘Druk op consumptie varkensvlees’

In Europa ontstaat er druk op de consumptie door aanhoudend hoge prijzen, maar daar staat ook een aanhoudend laag aanbod tegenover. In de VS lag de vraag iets onder de verwachting voor het begin van de zomer onder invloed van het slechte weer. Varkensbedrijven hebben de afgelopen twee jaar goed gedraaid waardoor de tegenvallende prijzen nog niet direct invloed hebben. Toch wordt er sterk rekening mee gehouden dat het huidige lage prijsniveau de komende maanden een krimp van de varkensstapel zal versnellen.

Wereldhandel varkensvlees onder druk door marktsituatie in China

In China blijft de consumptie achter als gevolg van de tegenvallende economie en hittegolven. De prijzen liggen omgerekend op € 1,88 per kilo levend gewicht, een prijsniveau dat sinds 2019 eigenlijk niet meer voor kwam. Door het lage prijsniveau leggen varkenshouders tussen de 200 en 300 CNY (€ 25-38) per varken toe. Opvlammende uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) verstoren de markt in diverse provincies. De Chinese marktsituatie zorgt ervoor dat de wereldhandel onder druk komt te staan, aldus de Rabobank. Er liggen nog grote voorraden varkensvlees in de vrieshuizen, wat de noodzaak tot import verminderd.

Lees meer over varkensprijzen in Nederland

Amerika verwacht groei wereldwijde productie varkensvlees

Ondanks krimp in Europa en de VS verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA een groei van de wereldwijde productie naar 114,8 miljoen ton. Dit als gevolg van productiegroei in Canada en Brazilië. Ook zal de productie in China blijven stijgen als gevolg van extra uitstoot door bedrijven om hun financiële positie in stand te houden. Brazilië profiteert volop van het niet onder controle krijgen van AVP in verschillende Aziatische landen, de varkensvleesproductie groeit dit jaar met 8%. Ook profiteert het Zuid-Amerikaanse land van het teruglopende Europese aanbod.

Beheer
WP Admin