PluimveeNieuws

‘Rabobank geen vervanger politiek’

Amsterdam – De Rabobank is geen vervanger van de politiek. Het mag helder zijn dat de bank alleen bedrijven financiert die zich houden aan de in dat land geldende wet- en regelgeving, of dat nou in Nederland, Brazilië of Oekraïne is.

Dat zegt Rabobank woordvoerder Marie-Christine Reusken, gevraagd om een reactie op het rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Daaruit bleek dat de Rabobank en ING tientallen miljoenen euro’s hebben geleend aan de Oekraïense pluimvee-integratie Myronivsky Hliboproduct, het grootste vleeskuikenbedrijf van Oekraïne. De banken kregen hierop kritiek vanuit zowel dierenrechtenorganisaties als de boerenhoek, omdat het Oekraïens bedrijf concurrerend is voor de Nederlandse pluimveesector door lagere kostprijzen, mede omdat in Oekraïne minder milieu- en dierenwelzijnsregels gelden.

In gesprek

Reusken zegt zich er wat bij voor te kunnen stellen dat er kritiek is vanwege het ongelijke ‘level playing field’, maar noemt dit een zaak voor de politiek. “Wij verwachten van bedrijven dat zij de eisen die wij stellen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn naleven. Als wij signalen krijgen dat dit niet zo is gaan zij met bedrijven in gesprek.”

Geen nieuwe feiten of signalen

Het betreffende rapport heeft tot zover geen nieuwe feiten of signalen opgeleverd om er aan twijfelen dat MHP die eisen niet naleeft zegt zij. De Rabobank baseert zich op verschillende internationale richtlijnen voor haar dierenwelzijnsbeleid, waaronder de gezondheidscode voor landdieren van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE).

Beheer
WP Admin