Rabobank en FrieslandCampina sluiten zich aan bij ReFerm voor verduurzaming
Rabobank en FrieslandCampina zijn toegetreden tot het ReFerm-consortium dat zich richt op de verduurzaming van de Nederlandse melkveehouderij.
Met negentien ketenpartijen zoekt ReFerm naar werkbare en kosteneffectieve oplossingen voor het stikstof- en broeikasemissievraagstuk. “Op basis van drie thema’s: emissiearme stalvloeren, monomestvergisting en stikstofterugwinning, zoeken we maximale ammoniak- en methaanreductie en een verdienmodel voor boeren,” zegt Sietse Draaijer van ReFerm. “Tegelijkertijd willen we groen gas, elektriciteit en kunstmestvervangers produceren.”
ReFerm verbindt boeren en ketenpartijen
ReFerm lobbyt bij de politiek en brengt boeren in contact met zijn negentien leden. Het consortium fungeert als open platform en is een spin in het web voor ketenpartijen. Die variëren van banken, netbeheerders en producenten tot leveranciers en afnemers. Draaijer: “Wij proberen alle kennis in de keten samen te brengen zodat we de knelpunten vanuit de boerenpraktijk kunnen adresseren.”
ReFerm was in 2021 een initiatief van Ekwadraat in Leeuwarden en HoSt Group in Enschede. Daarna sloten eerst veel midden- en kleinbedrijven zich aan. Het afgelopen jaar kwam er een versnelling met grotere bedrijven als Vattenfall, Agrifirm Exlan en nu dus Rabobank en FrieslandCampina. Dat verbaast Draaijer niet. “De groengasmarkt heeft zich de laatste jaren steeds meer gevormd. Deze bedrijven zien dat ook en snappen dat het verstandig is om de krachten te bundelen.” Een aandachtspunt voor ReFerm is volgens Draaijer het juridische aspect. Daar wordt binnen het consortium aan gewerkt via de versnellingsaanpak van emissiearme landbouw waar juristen bij betrokken zijn.
Emissiereducties in vergunningen
Rabobank hoopt met toetreding tot ReFerm bestaande barrières te doorbreken op basis van bewijsvoering met praktijkcijfers en door juridische borging van emissiereducties in vergunningen. FrieslandCampina is enthousiast over de aansluiting bij het consortium. De coöperatie is al sinds 2016 actief met monomestvergisting.
Benieuwd of rabo er ook eigen geld in stopt..
Of dat dit ook weer pronken is over de rug van de boer…