Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Rabo: zeugenstapel krimpt, maar minder hard

Het aantal zeugen in Europa blijft dalen, maar de krimp vlakt wel af. Dat verwachten analisten van Rabobank. Dat komt door de positieve marges in de varkenshouderij, een trend die zich ook in de eerste helft van 2023 al liet zien.

In die periode daalde de varkensvleesproductie van de EU27 en het Verenigd Koninkrijk scherp; in de eerste 7 maanden van 2023 produceerden deze landen 8,6% minder varkensvlees dan in dezelfde periode vorig jaar. Het afnemende aanbod ondersteunt de vleesvarkens- en de biggenprijzen. Die zijn ondanks de daling sinds de zomer, historisch gezien nog altijd op een relatief hoog niveau. Dat vermindert de urgentie om de stallen minder vol te leggen of te stoppen.

Minder zeugen in Duitsland en België

Evengoed nam ook de zeugenstapel in een aantal Europese landen af. Zo was de Duitse zeugenstapel in juni dit jaar 2% kleiner dan in december 2022. De Belgische zeugenstapel daalde 3,5% en ook het aantal zeugen in ons land nam af (met 0,6%). In een aantal landen steeg de zeugenpopulatie echter. In Spanje, Frankrijk en Denemarken nam de zeugenstapel in de eerste helft van 2023 met respectievelijk 2,5%, 1,1% en 0,4% toe.

Toch verwacht Rabobank geen herstel van de varkensvleesproductie. Structurele afname van de toonaangevende Duitse varkensstapel, lagere productiviteit in Spanje door uitbraken van PRRS en opkoopregelingen om stikstofuitstoot te verminderen in Nederland en België maken uitbreiding van de varkensstapel onwaarschijnlijk.

Varkensaanbod blijft krap

Rabobank verwacht dat daardoor het varkensaanbod in de meeste delen van Europa krap blijft in de tweede helft van 2023. Ook de consumptie van varkensvlees is gedaald, in de EU27+VK met 5,5% in de eerste 7 maanden van dit jaar. Verder ondervindt Europees varkensvlees op de wereldmarkt zware concurrentie van bijvoorbeeld Braziliaans varkensvlees dat goedkoper in de markt wordt gezet. Dit alles komt in de varkensprijs gematigd tot uiting.

De Rabo-analisten verwachten dat de varkensprijs in het vierde kwartaal van 2023 gaat herstellen. Maar dat komt dan vooral door de seizoensgebonden verbetering van de vraag. Om de vraag naar varkensvlees structureel te laten stijgen, zijn volgens Rabobank lagere consumentenprijzen nodig.

Beheer
WP Admin