Premium
Beeld uit een vleeskuikenslachterij. - Foto: Koos Groenewold PluimveeInterview

Rabo: ‘Concurrentie binnen pluimveeketen verdwijnt’

Reacties

 1. De hele keten geïntegreerd, het zal er vroeg of laat ook in Nederland van komen. Het is wel spijtig dat eerst de hoop wordt gegeven om door middel van concepten toch nog enigszins onafhankelijk een goede boterham kan worden verdiend. De slachterijen gaan de touwtjes in handen nemen en gaan straks bepalen wie wat verdiend in de keten.
  Ik ben wel benieuwd of straks de technische resultaten op het zelfde hoge niveau blijft (familie bedrijven) of dat de “loonslaaf” er toch iets gemakkelijker mee omspringt.

 2. Als je nog een stap verder gaat wordt de financiering ook in de keten geregeld want in de keten zitten genoeg mensen met bakken geld.
  Bij een bank moeten ze betalen maar in de keten waar ze ook al baas zijn brengt het weer veel geld op.
  Als pluimveehouder heb je straks m2 die je gaat verhuren incl arbeid aan de keten.
  Want het kan niet anders zijn dat wie bepaald wat er in komt en waar het vreten weg komt ook de risico’s moeten dragen.
  Dus Hr van den Hurk nu een advies onzer kant misschien is er nog een baan in den Haag voor u want antwoorden zonder antwoord te geven is u al niet vreemd. Als er geen pluimveehouders meer bij de Rabo zitten bent u ook overbodig.

  1. Nou, dit is pittige kritiek van R Bull. Wel jammer dat hij dat onder schuilnaam doet, maar toch. Het is wel terechte kritiek want de heer van den Hurk reageert nooit op opmerkingen van pluimveehouders. Wellicht moeten die niet zeuren en alleen maar aan hun bankverplichtingen voldoen, toch.

 3. Al lezende heb ik bij verschillende vragen m.b.t. de plaats van de boer in dezen Geen direct antwoord gevonden. Dhr. van den Hurk omzeilde deze vragen door niets zeggende antwoorden te geven waarbij de hele keten of de boer als ondernemer werd aangehaald. Ik vrees dat verdere concentratie door fusie zal leiden tot meer macht bij de vleesindustrie en de retail en de boer steeds meer een werknemer van de keten wordt met wel alle risico behorende bij Grondstof levering maar zonder zeggenschap m.b.t. productie hoeveelheden. Er zijn voorbeelden elders op de wereld waar tijdelijk hokken leeg staan wegens tijdelijke productie krimp bij de industrie. Wie betaalt de rente, afschrijving en arbeid die deze rondes niet wordt gebruikt? Juist de boer.

 4. Komt er een slachterij bij de rabo voor geld. De slachterij heeft te weinig rendement. Zegt de rabo: goh jouw concurrent heeft hetzelfde probleem, als jullie eens samen verder gaan. Hierdoor stijgt het rendement van de slachterijen en daalt het risico voor de rabo. Alleen de pluimveehouder is slechter af. Rabo heeft die pluimveehouders steeds minder nodig want ze hebben in oost europa al grote pluimveebedrijven klaar staan.

 5. En de column wordt afgesloten met de zin; en daar heb je elkaar voor nodig…..In de praktijk wordt door de Rabobank geventileerd u zit aan die kant van de tafel wij zitten aan de andere kant van de tafel….of, u bent ondernemer wij niet…of, wij moeten er niet aan denken dat u u hele leven al boer bent…De Rabobank is niet meer de bank van vroeger…de eene naar de andere account manager vliegt erin en vliegt eruit. Voor een hypothecaire lening of aflossing is zaken doen met andere gerenormeerde banken een verademing.

Beheer
WP Admin