Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Raad van State: pluimveehouder mag omschakelen naar geiten

Een pluimveehouder in Vlodrop (L.) mag omschakelen naar geiten, ondanks bezwaren van een omwonende.

De vergunning die de geitenhouder hiervoor in 2017 kreeg van de gemeente, houdt stand bij de Raad van State tegen bezwaren van een omwonende die 650 meter van het bedrijf woont en bang is voor gezondheidsklachten door de geitenhouderij.

Relatie geitenhouderij en gezondheid

Belangrijk in de uitspraak is dat de vergunningverlener geen rekening hoeft te houden met onderzoeken naar de relatie tussen geitenhouderij en gezondheid van omwonenden die na de toekenning van de vergunning zijn verschenen. Ten tijde van de toekenning was er alleen versie 1 van het zogeheten VGO-onderzoek. Daaruit bleek niet dat er gezondheidseffecten te verwachten zijn op afstanden groter dan 250 meter. Dat latere versies andere uitkomsten hadden, is niet doorslaggevend, aldus de Raad van State.

Minder fijn stof en ammoniak

Daarin weegt de rechter mee dat door de omschakeling van pluimvee naar geiten de hoeveelheid fijn stof en ammoniak die het bedrijf uitstoot al flink zal zakken. De ondernemer gaat van ruim 70.000 legkippen naar 1.600 melkgeiten en 400 opfokgeiten.

Dat andere gemeentes en ook provincies een stop hebben ingesteld op uitbreiding van de geitenhouderij maakt niet uit, aldus de rechter. De gemeente Roerdalen, waar deze zaak speelt, moet een eigen afweging maken.

Beheer
WP Admin