Phacelia. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Raad van State kritisch over voorstel rustgewassen

De Raad van State (RvS) vindt dat het ministerie te weinig oog heeft voor de economische gevolgen van de invoering van verplichte rustgewassen in de gewasrotatie. Dat blijkt uit een advies van de raad over het ontwerpbesluit gebruik meststoffen (Bgm).

In deze regeling zijn een aantal maatregelen van het zevende actieprogramma nitraatrichtlijn (7e AP) wettelijk verankerd. Het gaat dan om:

  • verruiming van de uitrijdperiode van vaste strorijke mest op gras- en bouwland gelegen op zand- en lössgronden
  • verkorting van de uitrijdperiode van drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib op bouwland
  • verplichte (vierjaarlijkse) gewasrotatie met rustgewassen op landbouwgrond gelegen op zand- en lössgronden.

Economische gevolgen

In de toelichting van de wetswijziging merkt de raad wel op dat de gewasrotatie ‘in het algemeen’ geen of een beperkte economische impact zal hebben. Wel onderkent de raad dat het in bepaalde gevallen negatieve gevolgen kan hebben voor de bedrijfsvoering. Dit geldt ook voor het verdienvermogen van individuele landbouwbedrijven, met name voor akkerbouwbedrijven met intensieve bouwplannen. De raad mist daarbij een indicatie van de omvang van deze economische gevolgen. Ook ontbreekt een goede afweging tussen de economische gevolgen voor bedrijven en de milieuwinst die wordt geboekt met de maatrege. Ook als de bedrijfseconomische gevolgen klein zijn, moet er inzicht worden geboden waarom deze keuzes zijn gemaakt in het ontwerpbesluit.

Geen afkeuring

De Raad van State adviseert het ministerie hiermee rekening te houden bij de definitieve besluitvorming over het wijzigingsvoorstel. Daarmee keurt de raad het voorstel niet af, maar het advies kan wel leiden tot een aanpassing van de toelichting of tot een aanpassing van de regelgeving. De keuze is daarbij aan het ministerie. Omdat het om een uitvoeringsbesluit gaat, hoeft het voorstel niet door de Tweede en Eerste Kamer.

Lees alles over rustgewassen

Reacties

  1. Wat gebeurd er als het ministerie de adviesen van de RvS naast zich neer legt? Gaat dan de Groene wens gewoon door en zitten de boeren in no-time met verplichte teelten die geen geld in het laatje brengen? Ik vrees met grote vreze dat de landbouw voor de zoveelste keer het slachtoffer wordt van de Groene Randstad bestuurders.

  2. “Ook ontbreekt een goede afweging tussen de economische gevolgen voor bedrijven en de milieuwinst die wordt geboekt met de maatregel.”

    Waarom zou het ministerie nu wel een afweging maken? Dat hebben ze toch ook niet gedaan bij het afschaffen van de derogatie of bij het invoeren van de bufferstroken?

Beheer
WP Admin