AlgemeenNieuws

Quotum groente in noodfonds overtekend

Brussel – De ruimte in het tweede Europese noodfonds is voor Nederlandse groentetelers overtekend.

Nederland mag 6.800 ton groente (tomaten, wortelen, paprika’s, komkommers en augurken) voor een interventievergoeding aanmelden bij het EU-noodfonds. Dat quotum is nu al met meer dan 20 procent overtekend. Nederland heeft na overleg met de sector besloten om 3.000 ton vrij beschikbare ruimte uit het noodfonds ook in te zetten voor tomaten, wortelen, paprika’s, komkommer en augurken. Die 3.000 ton was aanvankelijk bestemd voor vollegrondsgroenteproducten als (bloem)kool en broccoli, maar na overleg met de sector zijn ook de andere producten opgenomen. Voor hardfruit is een apart quotum voor Nederlandse telers. Dat quotum is nog niet vol. Het ministerie laat verder weten dat binnen afzetorganisaties nog interventie mogelijk is via de Europese GMO-regeling.

Wachtlijst

Meldingen die nu binnenkomen zullen op een wachtlijst geplaatst worden. De ervaring leert dat veel aanmeldingen van telers uiteindelijk worden teruggetrokken omdat toch alternatieve bestemmingen gevonden zijn. Voor zover bekend wordt relatief veel peen aangemeld en beperkt glas- en vollegrondsgroente, al kan RVO op dit moment geen precies inzicht geven in de aanmeldingen.

De Europese Commissie maakte eerder bekend dat het €165 miljoen vrijmaakt voor een nieuw noodfonds bovenop de al eerdere 125 miljoen euro. De regeling werkt met quota per land. Nederland mag 22.200 ton appels en peren en 6.800 ton groenten uit de markt nemen met een vergoeding uit het noodfonds. Daarbovenop mag Nederland 3.000 ton verdelen tussen deze categorieën.

Beheer
WP Admin