PvdA-Kamerlid Henk Leenders.<br /><em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

PvdA voorstander productiebeperking in strijd tegen crisis in veehouderij

PvdA vindt dat productiebeperking voor de korte termijn de beste oplossing is om de crisis in de veehouderij op te lossen.

PvdA-Kamerlid Henk Leenders reageerde op de vraag van Rik Grashoff (GroenLinks) of productiebeperking de enige oplossing is voor de Europese crisis in de veehouderij volmondig met ‘ja’. Later nuanceerde hij het standpunt naar dat dit voor de korte termijn de beste oplossing is.

“Ik gun boeren een gouden toekomst, maar de traditionele werkwijze in een doodlopende weg. De manier van produceren moet een stuk toekomstbestendiger zijn”, vindt Leenders. Hij noemt de gang van zaken in de melkveehouderij idioot. Eerst wil iedereen het quotum eraf, dan gaat de sector veel meer melk produceren en vervolgens gaat de sector om steun vragen, omdat de prijzen te laag zijn, zegt Leenders. Hij zegt dat de landbouw daarin wel een bijzondere sector is en dat er geen andere economische sector is die ondersteuning krijgt op deze manier.

‘Minder vlees en minder zuivel’

Leenders wil naar minder vlees en minder zuivel, maar een generieke productiebeperking is lastig, omdat er Europees wel een gelijk speelveld moet blijven. De politicus vindt dat agrarische bedrijven zich minder moeten richten op kwantiteit, maar meer op kwaliteit, waarbij het inkomen ook gehaald wordt door een combinatie met bijvoorbeeld natuurbeheer.

GroenLinks, SP en PvdD zijn ook voor het inkrimpen van de veehouderij.

Beheer
WP Admin