Publicatie verkoopcijfers bestrijdingsmiddelen stoort Nefyto AlgemeenNieuws

Publicatie verkoopcijfers bestrijdingsmiddelen stoort Nefyto

Nefyto wil opheldering van het ministerie van Economische Zaken over het uitlekken van verkoopcijfers naar Greenpeace. De organisatie van leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen zegt dat er geen enkel belang gediend is met de publicatie van de cijfers. “Deze cijfers zijn op illegale wijze verkregen en in de publiciteit gebracht.”

De cijfers die Greenpeace maandag publiceerde gaan over de verkoop van actieve stoffen van bestrijdingsmiddelen, zoals Nefyto die aanlevert aan het ministerie van Economische Zaken. Greenpeace wil al langer inzage in de cijfers en heeft daarover een procedure lopen bij het ministerie.

Selectiever en beter af te breken

Volgens Nefyto zijn de verkoopcijfers veel minder relevant dan de manier waarop de middelen worden gebruikt en de eigenschappen van de middelen. “Vanuit milieu-oogpunt zou het logischer zijn de aandacht te vestigen op de manier waarop de middelen worden gebruikt en op de eigenschappen van de stoffen. Op beide aspecten zijn de afgelopen periode stappen gezet. Zo stelde de Gezondheidsraad dat moderne chemische gewasbeschermingsmiddelen selectiever zijn en beter afbreekbaar.”

Staatssecretarissen Van Dam en Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) praten donderdag met de Tweede Kamer over het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. In een brief aan de Tweede Kamer leggen de bewindslieden uit dat het gebruik van grondontsmetter metam-natrium inmiddels aan strenge eisen is gebonden. Het gebruik ervan wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bijgehouden.

Beheer
WP Admin