Foto: Anne van der Woude AlgemeenNieuws

Provincies, LTO en NAJK: zorgen over PAS-melders blijven

De provincies, LTO en NAJK maken zich nog altijd zorgen over de positie van zogeheten PAS-melders, boeren en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid.

“Dat die bedrijven klem zitten en geen toekomstbestendige investeringen kunnen doen is een doorn in het oog van de provincies. Laat staan dat zij geconfronteerd gaan worden met handhaving”, stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

Legalisatieprogramma PAS-melders

Het IPO laat weten graag in gesprek te gaan met minister Femke Wiersma over de PAS-melders. Die heeft in een Kamerbrief gemeld dat ze het legalisatieprogramma voor de PAS-melders met drie jaar wil verlengen. Dat zou betekenen dat provincies volgend jaar nog niet hoeven te handhaven. Het IPO laat weten dat het na bestudering van de brief, “graag met de minister in gesprek” gaat over de PAS-melders.

PAS-melders hadden onder het oude stikstofbeleid geen vergunning nodig. Zij konden door de beperkte omvang van hun bedrijf volstaan met een melding. De Raad van State zette in 2019 een streep door dat beleid.

Ook LTO bezorgd

LTO maakt zich ook zorgen over het legaliseren van de PAS-melders, iets wat volgens de boerenorganisatie meer prioriteit van het kabinet verdient. Daarmee reageert LTO op een brief die donderdagavond door minister Femke Wiersma (Landbouw) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Wiersma komt daarin met een plan om het legalisatieprogramma met drie jaar te verlengen.

“Boeren en tuinders dreigen wederom de dupe te worden van falend beleid. PAS-melders en interimmers blijven nog langer in onzekerheid, terwijl de overheid de bal vooruit blijft trappen”, stelt de boerenorganisatie. “Dit is wat LTO betreft niet te verantwoorden in een situatie waarin bedrijven als Schiphol of aanleg van infrastructuur wel gelegaliseerd worden.”

‘Voldoende stikstofruimte beschikbaar’

Volgens LTO is er voldoende stikstofruimte beschikbaar om PAS-melders te legaliseren via de lbv- en lbv-plusregelingen. Dit zijn subsidieregelingen voor veehouders om te stoppen met hun bedrijf of een locatie daarvan. LTO had daarom graag in de brief gelezen dat stikstofruimte wordt gereserveerd voor PAS-melders vanuit de ruimte die ontstaat uit beide regelingen.

Met het plan van Wiersma wordt de deadline van februari 2025 losgelaten. LTO ziet liever dat het kabinet zich wel aan die “wettelijke termijn” houdt en in actie komt. “Alle mogelijke opties moeten verkend en ingezet worden. De eerste stap is om daadwerkelijk harde en concrete stikstofruimte te reserveren voor de PAS-melders, niet alleen om af te zien van handhaving zoals de minister nu voorstelt. De stikstofruimte moet gereserveerd worden tot alle PAS-melders en interimmers gelegaliseerd zijn.”

NAJK ziet legalisatie somber in

Ook het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ziet de legalisatie van PAS-melders nog steeds somber in. Volgens voorzitter Roy Meijer kunnen jonge boeren nog steeds niet bouwen aan een toekomst. “Daar hebben ze een geldige natuurbeschermingswetvergunning voor nodig, anders komt er geen financiering los bij banken waarmee ze kunnen investeren in een renderend en duurzaam bedrijf.”