Om salmonella te beheersen wordt bij alle veehouders drie maal per jaar de tank melk onderzocht op aanwezigheid van antistoffen tegen salmonella. - Foto: Ton Kastermans RundveeNieuws

Programma beheersing salmonella heeft positief effect

In Nederland heeft op dit moment nog 1 % van de melkveebedrijven met een langdurige salmonellabesmetting te maken. Dat melden GD en NZO.

Voor salmonella is sinds 2011 een beheersingsprogramma via de Nederlandse zuivelsector opgezet. Dit programma bestaat onder meer uit het drie maal per jaar onderzoeken van tankmelk op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen salmonella. In 2012 volgde een inspanningsverplichting voor veehouders met twee achtereenvolgende ongunstige tankmelkuitslagen. Het aantal ongunstige tankmelkuitslagen per meetronde loopt overigens terug.

Programma vereenvoudigd

Vanwege de gunstige ontwikkeling is het programma vereenvoudigd. Zo zijn de inspanningsverplichtingen, zoals volgen van workshops en invullen van een checklist of deelname aan salmonella onverdacht programma, na twee ongunstige uitslagen vervallen. In plaats daarvan krijgt de veehouder een brief. Voor melkveebedrijven met een langdurige salmonellabesmetting geldt dat ze in plaats van 4 maanden, nu 12 maanden de tijd krijgen voor het opstellen en uitvoeren van een plan van aanpak.

Lees meer over salmonella

Beheer
WP Admin