Als aanvulling op de fertigatieproeven van Van Iperen worden enkele bedden met biologisch afbreekbare folie afgedekt om de invloed hiervan te onderzoeken, met name in de eerste fasen van ontwikkeling AkkerbouwFoto

Foto | Proef met folie voor snellere ontwikkeling zaaiuien

Onderzoek naar druppelirrigatie en fertigatie zijn een vast onderdeel op proefbedrijf AIKC in Colijnsplaat (Zld.). Toeleverancier Van Iperen legt weer proeven aan met fertigatie, in een aansluitproef wordt samen met De Jongh Machines een deel afgedekt met folie om het effect hiervan te testen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief bodemgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

De machine is van de Italiaanse fabrikant Forigo en die zaait, legt driptape en dekt het zaaibed af met folie in één werkgang. Deze machine is door De Jongh Machines BV uit Strijen voor testprojecten naar Nederland gehaald.

Een overzicht in de machine met de belangrijke onderdelen. Rechts de 4 zaai-elementen, daarachter de beide invoerkouters voor de driptape en daarachter de rol folie.

Een indruk tijdens het werk. Rechts een invoerkouter met rechtsboven een stukje tape. In het midden de zaaivoor, die hoeft niet perse dicht gedekt te worden omdat er toch folie overheen gaat. Links de schijf die naast het bed de grond wegschuift omdat hier de zijkant van het folie komt.

Nadat het folie is gelegd schuiven de achterste schijven de grond weer terug zodat het folie windvast komt te liggen.

Het folie ligt er strak bij en wordt tijdens het leggen boven het zaadspoor geperforeerd om ervoor te zorgen dat de plantjes door het folie kunnen groeien.

Deze proef wordt op betrekkelijk kleine schaal, 4 bedden, uitgevoerd maar er wordt wel gevarieerd in zaai eenheden. Met deze proef hoeft niet een verbetering van uienteelt te worden aangetoond maar kan voor zaden die alleen kiemen met nauwelijks dekgrond een interessante invalshoek bieden. De folie voorkomt droging van het grondoppervlak.

Naast deze proef laat Van Iperen bij Rusthoeve een eigen uitgebreide fertigatieproef aanleggen waarbij de nadruk ligt op de kalibehoefte. Daarnaast wordt een fertigatieproef met 12 uienrassen van de Groot en Slot gefaciliteerd, waarbij gekeken wordt naar de rasverschillen.

De zaaimachine zaait 3 x 4 dubbele rijen waarbij de driptapes tussen elke eerste en tweede rij en elke derde en vierde rij wordt gelegd. Er wordt 4,5 eenheid gezaaid, iets meer dan de gebruikelijke 4,3 eenheden.

Ivo Haartsen van loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet vult gedoseerd de zaadbakken met het gewenste ras per bed.

Na een stukje zaaien is het vooral bij een proefveld van belang dat het zaad goed ligt. Dat wordt hier door medewerkers van Van Iperen en Rusthoeve gecontroleerd.

Beheer
WP Admin