Foto: Hans Prinsen VarkensAchtergrond

Prijs varkensbrok komt niet van plek

Prijs voor varkensbrok gaat een stabiele periode tegemoet, verwacht veevoederadviesbureau Stigevo.

In april lag de prijs voor varkensbrok op € 23,70 per 100 kilo. Voor de komende maanden raamt Stigevo de prijs op hetzelfde niveau.

Op basis van de vervangingswaarde en met het oog op een gemiddelde marge voor de veevoerindustrie, is er nog ruimte voor een prijsstijging van een paar dubbeltjes. Het is echter niet zeker dat dit ook gaat gebeuren. Bovendien is een eventuele prijsstijging van korte duur, omdat de prijzen voor grondstoffen verder zullen dalen, verwacht Stigevo.

In de eerste plaats dalen de prijzen onder invloed van de granen, maar ook onder invloed van de markt voor eiwitrijke grondstoffen. Met de nu verwachte oogsten kunnen de graanprijzen op termijn nog met 5 tot 10% dalen. Met een graanaandeel van tenminste 70% werkt dit behoorlijk door in de kostprijs van varkensbrok.

Ook de prijzen van soja en aanverwante producten zullen op termijn dalen, denkt Stigevo. Er is een ruim aanbod aan soja, terwijl de huidige vooruitzichten wijzen op een aanhoudend ruim aanbod in seizoen 2017-’18.

Prognose: stabiele prijs.

Wilt u meer grip op de varkensvoeding en de voerkosten op uw bedrijf? Kom dan naar de cursus varkensvoeding in september.

Meer informatie over de prijzen van varkensbrok vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensbrok