PluimveeNieuws

PPE krijgt grotere rol bij dierziektebestrijding

Zoetermeer – Het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft een nieuwe verordening vastgesteld waardoor het schap een grotere rol krijgt bij bestrijding van dierziektes.

Dat meldt het PPE in de nieuwbrief ‘Vitrine’. De Verordening preventieve maatregelen bij calamiteiten in de pluimveesector maakt het mogelijk dat het PPE onder meer maatregelen kan nemen tegen varianten van het vogelgriepvirus die niet onder de bestrijdingsplicht van de overheid vallen.

“Dat het productschap meer bevoegdheden krijgt is belangrijk, want we hebben nu een middel in handen om in te grijpen tegen vogelgriep-varianten die nu niet bestreden kunnen worden, omdat ze niet onder de bestrijdingsplicht van de overheid vallen”, aldus Henk Hulsbergen, beleidsmedewerker diergezondheid van het PPE. Een voorbeeld hiervan is de H6-variant van het vogelgriepvirus. Kippen die met deze variant besmet zijn, leggen geen eieren meer. “Het productschap kon tot nu toe niks doen tegen dit type virus. Met de nieuwe verordening kunnen we bij een dergelijke besmetting (indien gewenst) regionaal een tijdelijk ophokgebod uitvaardigen”, aldus Hulsbergen. Ook kan het productschap transportbeperkingen opleggen en vaccinatie verplicht stellen. Een bedrijf dat op verzoek van de pluimveehouder wordt geruimd, kan nu bovendien aanspraak maken op een financiële vergoeding door het productschap.

Behalve tegen lage pathogene varianten van vogelgriep kan het productschap op grond van de nieuwe verordening ook maatregelen nemen tegen Salmonella galinarum, Coryza, vlekziekte, Gumboro en ILT en bij verontreining van drinkwater of voer.

De verordening is door het bestuur van het PPE vastgesteld. De Bestuurskamer van de Sociaal Economische Raad moet nog goedkeuring hierover uitspreken.

Beheer
WP Admin