‘POV heeft nog geen grip op de mestmarkt’
Mestafzet is opnieuw een drama en dus een grote kostenpost. Het weer en minder plaatsingsruimte zorgen ervoor dat veel varkenshouders nog met een flinke mestvoorraad zitten, terwijl het uitrijseizoen voorbij is.
Dinsdag 19 september was mest ook onderwerp op de extra ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). POV-vicevoorzitter Eric Stiphout zei daar tussen de bedrijven door dat hij zich zorgen maakt over komende maanden. Is er genoeg verwerking om te voorkomen dat putten overstromen deze winter? En hoe verloopt de afzet en prijsvorming in het seizoen van 2024 als er dit jaar zoveel mest blijft zitten? Twee reële vragen waar hij mee rondloopt.
Op dezelfde avond sprak ook PvdA-politicus William Moorlag. Hij stipte de Kaderrichtlijn Water aan. In 2027 moeten lidstaten voldoen aan de Europese doelen. Volgens Moorlag gaat deze richtlijn nog meer impact krijgen dan de stikstofproblematiek. Ondanks de verwachte krimp van de veestapel in Nederland, zal de druk op de mestmarkt de komende jaren waarschijnlijk blijven. Zelfs als van een fosfaatoverschot in grote delen van het land geen sprake meer is.
Terug in de tijd
Ruim twee jaar geleden had ik een interview met POV-voorzitter Linda Verriet en Eric Stiphout. Ze zeiden toen dat de mestmarkt op een kantelpunt zat en de kosten geleidelijk omlaag zouden gaan. In 2025 moeten de mestafzetkosten zijn gehalveerd, was hun wens. Maar dat gaat niet zomaar. De doelenlijst van het POV-bestuur is breed, maar op gebied van mest onvoldoende toekomstgericht, zo lijkt het.
De signalen zijn duidelijk. Neem de Uitvoeringsagenda Mest van de provincie Noord-Brabant. Voor drijfmest is geen toekomst. Juist de POV zou voorop moeten lopen om systemen met dagontmesting en de verwaarding van mineralen van de grond te krijgen.
Verschillende belangen
Nu gaan bedrijven als Vereijken, onderdeel van het Franse Cooperl, Twence en VTTI Bio-Energy Tilburg het oplossen voor de sector. Dat is ook prima, maar vermoedelijk niet de goedkoopste oplossing. Dat is nooit zo als je kunt aansluiten bij initiatieven van anderen; zij bepalen dan het tarief. Zo werkt dat altijd en dat zal met mineralen niet anders zijn.
Voor een organisatie als de POV is het natuurlijk niet makkelijk om het voortouw te nemen in ontwikkelingen. Vrijwel ieder lid heeft een ander belang. Dit kan voortvloeien uit leeftijd, locatie, bedrijfstype of anders. Maar de diversiteit staat stappen zetten wel in de weg. Voor mest betekent dit weer een dure periode, bij het ontbreken van een lange termijnafspraak.
Nieuwsbrief varkensmest
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen varkensmest.
Let op de groen gas agenda. 20% bijmengen is een hele opgave en iemand moet daar toch mest voor gaan leveren.
Dat geldt natuurlijk voor de boeren met een overschot, mesthandelaren vinden de situatie zoals nu geweldig: die willen het overschot niet wegrijden/oplossen.
Voor de handelaar die wil blijven bestaan is het belangrijk dat hij zijn klanten kan ontzorgen van een overschot . Zodat zijn klant kan blijven bestaan en hij dus zelf ook kan blijven bestaan . En de lopers en prijspakkers zijn nu degene die ergens kunnen leveren waar nog wat ruimte is die niet direkt opgevuld wordt door trouwe leveranciers . Hier moeten zij dan ook flink voor betalen omdat zij bij tekort deze afnemrs ook niet beleveren .dit omdat zij dan elder goedkoper dan normaal tarief terecht kunnen . En hun klanten gewoon tarief berekenen . Dus dan extra pakken . En nu flink meer moeten pakken dan tarief of negens kunnen leveren . En als de dikke fractie afzet moeilijk loopt dan zal daar geld bij moeten of goedkoper geleverd moeten worden om kwijt te kunnen . En dan wordt aanvoer drijfmest ook duurder .
Noord frankrijk ligt maar 200 km van brabant en daar zijn ze gek op stront. Ga daar de (akkerbouw)boer op en je mest is zo weg.
Als dat zo zou zijn zou er geen probleem zijn . Want de handel is heel divers de een gunt de ander wat . Maar er zijn er ook die elkaar niks gunnen . Die alles zouden willen hebben en dus nu ook met probleem zitten . En als werkelijk het zo makkelijk was dan was deze markt allang voorzien . Want de handel gaat wel de boer op of rechsteeks of via Franse loonwerkers of handelaren .