AkkerbouwNieuws

Positief advies over vijf brouwgerstrassen

Den Haag – De brouwgerstrassen Tipple, Concerto, Calico, Propino en Wintmalt komen positief uit een beoordeling van de Nederlandse mouterijen en bierbrouwerijen en worden door de hele industrie geaccepteerd.

Dat meldt de Nibem (stichting Nederlands instituut voor brouwgerst, mout en bier) waarin de gerst-, mout- en bierketens deelnemen. Het ras Quench wordt zeer beperkt geaccepteerd. De teelt van Quench wordt niet aanbevolen wegens kafverlies tijdens het verwerkingsproces en een verhoogd risico op gespleten korrels. Voor het ras Jennifer is nog geen eindoordeel beschikbaar.

Nieuw op de aanbevelende lijst zijn de rassen Columbus, Salome en Shuffle. Deze rassen lijken na beproeving op kleine schaal brouwwaardig. Een definitief advies over deze rassen wordt volgend jaar uitgebracht, op basis van industriële beproeving.

Bij de actualisering van de aanbevelende rassenlijst is het ras Prestige in classificatie gedaald naar beperkt aanbevolen (was aanbevolen). Het ras Concerto wordt geclassificeerd als aanbevolen (was nieuw). Het nieuwe ras Shannon is ingedeeld als voergerst.

Met deze publicatie wil de industrie een signaal afgeven naar de gersttelers over de acceptatie van brouwgerstrassen voor verwerking in mout en bier.

Beheer
WP Admin