AlgemeenNieuws

Populatie grutto’s onder druk

Zeist – In 2014 zijn te weinig jonge grutto’s uitgevlogen om de populatie op peil te houden. Dat blijkt uit een berekening van de Stichting Vogelonderzoek Nederland (Sovon), uitgevoerd in opdracht van Vogelbescherming Nederland.

Sovon telde in 2014 4.600 jonge vogels terwijl er volgens Vogelbescherming 10.000 nodig zijn voor een stabiele populatie.

Sinds 2011 wordt het aantal jongen geteld en 2014 was het slechtste jaar tot dusver. De reden dat het aantal jonge grutto’s dat vliegvlug werd zo laag lag, ligt volgens de Vogelbescherming aan langdurig warm weer. Door het warme weer werd gras vanaf april gemaaid en dat is wat vroeger dan gewoon. Bij het maaien gaan nesten verloren en sterven opgroeiende kuikens, omdat ze nog niet kunnen vliegen.

Volgens de Vogelbescherming neemt het aantal grutto’s al vanaf 1960 af. Rond de jaren zestig telde Nederland naar schatting nog 125.000 paren. In 2011 was het aantal volgens de Weidevogelbalans 2013 van Sovon gedaald tot 40.000 paren. Vogelbescherming Nederland vraagt provincies te kiezen voor collectieve gebiedsplannen met veel en kwalitatief goed beheer.

Volgens de organisatie kan met zo’n aanpak de afname gestopt worden of zelfs een toename van het aantal grutto’s worden bewerkstelligd. Als voorbeelden van veel en goed beheer noemt de organisatie de polder de Ronde Hoep ten zuiden Amsterdam, maar ook een aantal gebieden in Friesland wordt volgens haar vanuit de grutto bezien goed beheerd.

Rosemarie Kentie promoveerde onlangs bij de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift waarin ze concludeert dat weilanden waar grutto’s broeden pas na 1 juli zouden moeten worden gemaaid. Ze noemt het de meest effectieve maatregel om de afname van het aantal grutto’s te remmen.

Beheer
WP Admin