Foto: Ton Kastermans Fotografie AkkerbouwNieuws

Pootgoed van HZPC onderweg naar Rusland

HZPC blijft pootaardappelen leveren aan Rusland en, zodra het kan, Oekraïne.

Pootgoedhandelshuis HZPC heeft nog in een viertal West-Europese landen een aantal duizenden tonnen pootaardappelen staan met eindbestemming Rusland.

“Een deel daarvan is de laatste dagen vervoerd en een groot deel moet nog worden verscheept,” zegt HZPC-directeur Gerard Backx. “De verscheping naar Oekraïne ligt stil. We willen leveren als dat mogelijk is.”

Geen sancties op voedselexport

Verschillende foodbedrijven zijn de activiteiten in Rusland gestopt, al dan niet door EU-sancties. Er zijn geen sancties op de export van voedsel naar Rusland. Naar aanleiding van de bezetting van de Krim in 2014 heeft de EU bewust ervoor gekozen om zaaizaad en plantgoed buiten de sancties te laten.

HZPC heeft besloten om door te gaan met het leveren van pootaardappelen aan de getroffen regio’s; in dit geval Oekraïne, maar ook Rusland. Het bedrijf blijft pootgoed leveren, tenzij de Verenigde Naties of de Europese Unie een besluit nemen voor een volledig verbod op de export van voedsel, inclusief zaden en plantgoed.

Voedselzekerheid

Na tarwe en rijst is aardappelen het belangrijkste gewas om mensen in de wereld te voeden. Pootgoed is onvervangbaar voor de voedselproductie en een voorwaarde voor voedselzekerheid.

HZPC vindt dat mensen overal in de wereld altijd toegang moeten hebben tot gezond voedsel. Het pootgoedhandelshuis heeft altijd in conflictgebieden alle partijen voorzien van pootaardappelen. Backx: “We leveren aan Israël, maar ook aan de Palestijnen. We leveren aan Saoedi-Arabië, maar ook aan Jemen. We leveren in Syrië aan klanten die de regering steunen, maar ook aan afnemers die de oppositie steunen.”

Reacties

  1. Mensen moeten eten. Pootgoed en zaaizaad vallen niet voor niets buiten de sancties. Als je pleit voor een verbod, moet je ook de gaskraan in je meterkast dichtdraaien. Dan ben je consequent.

  2. Ze leveren ook aan Israël. Die jagen de Palestijnen uit hun huizen in de bezette gebieden om vervolgens er zelf nieuwe woningen te bouwen. En daar vallen ook vele doden (is mij verteld).

  3. We kunnen HZPC boycotten door geen aardappelland te verhuren aan telers die aan hun verbonden zijn.

  4. Wie wil er nog leveren aan een land dat wordt bestuurd door een smerige oorlogsmisdadiger die zoveel menselijk leed aanricht en die zowat de hele wereld tegen zich heeft.
    Walchelijk.
    Er is echter 1 troost, wij hebben ook van een direct betrokken verlader gehoord, dat schepen richting Rusland niet meer geladen worden.
    Opluchting!!

Beheer
WP Admin