Tijdens boerenprotesten in Polen zijn treinwagons met Oekraïens koolzaad opengebroken bij een grensstation met Oekraïne. De politie is op zoek naar de daders. Foto ter illustratie - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Poolse boeren breken Oekraïense trein met koolzaad uit protest open

Tijdens boerenprotesten in Polen zijn treinwagons met Oekraïens koolzaad opengebroken bij een grensstation met Oekraïne. De politie is op zoek naar de daders.

De lading zou via Polen naar Hamburg gaan. Dat liet het Oekraïense ministerie van Infrastructuur weten, dat foto’s van op het spoor gedumpt koolzaad publiceerde. Oekraïne deed een beroep op de Poolse autoriteiten om de daders snel te straffen.

Dit is het tweede incident van deze aard dat aan het licht is gekomen. Dinsdag hebben boeren graan uit Oekraïense goederenwagons gedumpt bij een grensovergang. Poolse boeren blokkeren ook al dagen vrachtwagens uit Oekraïne. Ze willen voorkomen dat het goedkopere Oekraïense graan de Poolse markt bereikt.

Niet alleen in Polen, ook in andere EU-lidstaten zoals Frankrijk, Spanje en Slowakije wordt geprotesteerd tegen de invoer van Oekraïense landbouwproducten. Na de Russische invasie van Oekraïne twee jaar geleden, schortte Brussel alle importtarieven en quota op voor landbouwproducten om het land te helpen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. Enkele jaren geleden is er en volksreferendum gehouden en toen is tegen toevoeging van Oekraïne bij de EU gestemd. Waarom moet dan nu toch Oekraïne er bij gehaald worden. Lijkt Hitler wel. Laten we eerst Roemenië en Bulgarije eens helpen de boel op de rit te krijgen. Echt niet verwonderlijk dat Roemenië nu met een tegenvoorstel komt om Rutte niet als hoofd van de NAVO aan te wijzen.

  2. Oekraine moet financieel gesteund worden maar waarom moeten europese akkerbouwers dat betalen? Kan dat niet op een andere manier? En dan denk ik aan de blauw geverfde aardappelen die we vroeger aankochten. Blauw om te laten zien dat het overschot poters waren. Blauw oekraiens graan om te laten zien dat die alleen naar buiten de eu mogen via de eu-havens.

Beheer
WP Admin