De nieuwe raming duidt op een opbrengst per hectare die zo’n 2% groter is dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Polen, België en Frankrijk laten aardappeloogstraming EU stijgen

De aardappeloogstraming van de Europese Commissie stijgt ten opzichte van vorige maand licht naar 34,7 ton per hectare. Vooral in België, Frankrijk en Polen verwacht men iets grotere opbrengsten. Dat blijkt uit een nieuwe opbrengstraming van de gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Commissie.

De nieuwe raming duidt op een opbrengst per hectare die zo’n 2% groter is dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Vergeleken met vorig jaar pakt de oogst volgens de huidige inzichten juist 2% kleiner uit. In de meeste EU-lidstaten komt de opbrengst op een normaal niveau uit. Alleen aardappeltelers in Letland, Tsjechië en Spanje oogsten aanzienlijk minder dan wat zij gewend zijn. Roemenen zien daarentegen juist relatief grote opbrengsten op zich afkomen.

De opbrengst in België wordt geraamd op 39,5 ton per hectare. Gunstigere omstandigheden en dus betere groei van de gewassen hebben eraan bijgedragen dat de nieuwe inschatting 1 ton hoger ligt dan de ramingen in juli en augustus. Daarmee pakken de opbrengsten in België ook wat groter uit dan vorig jaar en het vijfjarengemiddelde.

Oogstraming daalt in Tsjechië

In Frankrijk is de opbrengstverwachting ook met 1 ton verhoogd naar 40,9 ton per hectare. Daarmee oogsten de Franse aardappeltelers bijna 3 ton per hectare meer dan vorig jaar. Ten opzichte van het vijfjarengemiddelde ligt de raming van dit jaar 1% hoger. In Polen blijven de opbrengsten met zo’n 27,5 ton mager, maar vallen wel wat beter uit dan de ramingen in juli en augustus.

De grootste tegenvaller valt Tsjechië ten deel. Maandenlang werd de opbrengst geschat op 28,4 ton per hectare, maar nu de oogst dichtbij komt, zakt de raming ineens naar 26,2 ton per hectare. Vorig jaar kwam met 30,2 ton per hectare nog een bovengemiddelde oogst van het land in Tsjechië.

Beheer
WP Admin