Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Aardappelraming in EU gaat uit van normale oogst

De gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Commissie komt in een nieuwe opbrengstraming van aardappelen op hetzelfde niveau uit als een maand geleden. Daarmee ligt de hectareopbrengst vrijwel op het 5-jarig gemiddelde. Vergeleken met vorig jaar komt de hectareopbrengst zo’n 3% lager uit.

In vrijwel de hele Europese Unie worden normale opbrengsten voor aardappelen voorspeld. Alleen in Spanje en Litouwen zijn de opbrengsten minder dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Gemiddeld gesproken rekent JRC voor de hele EU op een oogst van 34,4 ton per hectare. Dat is een fractioneel boven het 5-jarig gemiddelde van 34,1 ton per hectare. Het is wel minder dan de 35,3 ton van vorig jaar.

In Spanje wordt een opbrengst verwacht van 29,1 ton per hectare. Dat is een stuk beter dan de 27,1 ton die een maand geleden werd geraamd. Toch blijft het een magere oogst. Normaal gesproken halen de Spaanse aardappeltelers bijna 32 ton aardappelen van een hectare. Neerslag en gematigde temperaturen hebben ertoe geleid dat de gewassen zich in de loop van de zomer beter ontwikkelden.

Opbrengsten aardappelen Nederland

Ook in Portugal waren de omstandigheden de laatste tijd beter. De aardappel opbrengst ligt daardoor uiteindelijk op een vrij normaal niveau komen. In Noordwest-Europa is er ondanks het wisselvalligere weer volgens de gewasmonitoringscommissie geen spat veranderd ten opzichte van een maand geleden.

In Nederland wordt net als een maand geleden een opbrengst aan poot-, consumptie en zetmeelaardappelen verwacht van 40 ton per hectare. Deze hoeveelheid is 6% kleiner dan de uitkomst van vorig jaar en 3% kleiner dan het 5-jarig gemiddelde.

België had vorig jaar al een tegenvallende oogst en dat zal dit jaar niet beter zijn, stelt JRC in het augustusnummer van het MARS-rapport. Duitse akkerbouwers mogen rekenen op een opbrengst die fractioneel hoger is dan de gemiddeld iets meer dan 40 ton in de afgelopen jaren.

Beheer
WP Admin