PluimveeNieuws

Pluimveefokkers en kuikenbroeders mogelijk afgezonderd verder

Maldegem – De NOP-kringen Fokkers en Kuikenbroeders gaan mogelijk samen met de exporteurs van broedereieren en eendagskuikens verder in een nieuwe organisatie, los van de LTO/NOP. Een beslissing daarover wordt in februari genomen.

De twee NOP-kringen blijven secretariële ondersteuning houden van vertrekkend NOP-secretaris Alex Spieker. Daartoe hebben de kringen een afspraak gemaakt met Co-More en Avined, waarvoor Spieker na 1 januari gaat werken. Dit werd  woensdag bekend tijdens de gezamenlijke algemene jaarvergadering van deze NOP-kringen, gehouden bij Roxell in Maldegem (België), in een gezamenlijke bijeenkomst met de Belgische kuikenbroeders.

Met deze ʼeigenʼ secretariële ondersteuning lopen deze kringen vooruit op een mogelijke ʼafsplitsingʼ van LTO/NOP. Een beslissing over al of niet verdergaan onder de paraplu van LTO werd woensdag niet genomen, omdat dit onderwerp wegens de vogelgriep is verdaagd naar extra ledenvergaderingen medio februari. Dan zal waarschijnlijk ook het besluit vallen om met fokkers, kuikenbroeders en exporteurs in één Nederlandse belangenorganisatie verder te gaan. “We gaan dit in januari met de besturen bespreken”, zegt Anton Butijn, voorzitter van de NOP-kring Kuikenbroeders. “De besturen neigen naar een zelfstandige vereniging, samen met de exporteurs. Wel willen we intensief contact houden met de landelijke vakgroep pluimveehouderij.”