AlgemeenAchtergrond

Ploegwedstrijd Groningen trekt 34 deelnemers

Onstwedde – Een deelnemer aan een ploegwedstrijd in het Oost-Groningse Onstwedde trekt een kaarsrechte streep door een perceel graanstoppel.

Onstwedde – Een deelnemer aan een ploegwedstrijd in het Oost-Groningse Onstwedde trekt een kaarsrechte streep door een perceel graanstoppel. In totaal telde de wedstrijd 34 deelnemers, aldus gepensioneerd boer en organisator Reint Lingbeek van de oude trekker- en motorenvereniging OTMV. “Het deelnemersveld is divers, maar eigenlijk is het aantal boeren maar beperkt”, aldus Lingbeek. “Onder de deelnemers zijn veel loonwerkers en oud-boerenknechten, maar er zijn ook makelaars en leraren die mee doen.”

Van de 34 machines is het overgrote deel decennia oud. Slechts zes machines kunnen als gangbaar anno 2011 worden bestempeld. De strijd om de titel “beste ploeger rondgaand getrokken” was het meest competitief. De winnaar, Leen Ras, is een uitzonderlijk ervaren ijzervreter. Het verschil met de nummer twee, Jan Eerkens, betrof echter maar een half punt. Ras reed met een B.M 350 uit de jaren ‘50 met een Ransomes-ploeg. De machine van Eerkens, een Bolinder Munktell, komt uit de jaren ‘40.

Foto Koos van der Spek

Scharsterbrug – Melkveehouder Siebe Bosma (midden) heeft als een van de eersten in Friesland vezelhennep (kemp) verbouwd voor zijn melkvee. Vezelhennep is een structuurrijk voer. Bosma overlegt met loonwerker Tjalling de Jong (rechts) en chauffeur Johannes Witteveen over de afstelling van de hakselaar. De hennep moet wel in de goede proporties worden gehakseld om optimaal bruikbaar te zijn als veevoer. Vezelhennep kan niet alleen erg lang worden, maar het is ook een erg taai gewas. Bosma heeft twee hectare kemp verbouwd. Het gehakselde gewas gaat in een sleufsilo, waarna er nog een laag gras overheen gaat. Dit jaar wordt in totaal zo’n 150 hectare kemp verbouwd. De teelt is legaal, maar staat wel onder toezicht van de AID en de Dienst Regelingen.

Foto Alex de Haan

Beheer
WP Admin