AkkerbouwOpinie

Ploegwedstrijd

Ons dorp is het toneel van de jaarlijkse international plowing match.

Mijn jaarlijks uitje komt naar me toe! Hier op de grens van Ontario en Quebec is onze buurt al meer dan een jaar in voorbereiding op de international plowing match. Dat ‘international’ slaat trouwens misschien op de deelnemende trekkers, maar niet op de deelnemers, want de wedstrijd is ‘Ontario only’. Het evenement is elk jaar ergens anders in de provincie en dit jaar is het dorp waar ik boer aan de beurt. Dat is toch wel speciaal.

Winnaars van de verschillende districten nemen het in de ploegwedstrijd – alleen met rondgaande ploegen – tegen elkaar op. Er zijn drie klassen: modern, antiek (ouder dan 30 jaar) en paarden. Bij de voorwedstrijden hier in Prescott County was de jongste deelnemer 13 jaar. De oudste was 90, een man die nog steeds auto rijdt en tot voor kort ook nog zelf alle reparaties uitvoerde. Zelf kon ik helaas niet meedoen. M’n Ford 4000 en Nuffield 342 waren beide niet klaar.

Oude trekkers bij de supermarkt

Bij verschillende boerderijen en bedrijven, zelfs bij de supermarkt, staan oude trekkers met een ploeg om aandacht voor dit evenement op te eisen. Anderen zetten een tafereeltje uit vervlogen tijden neer. De week van de wedstrijden is er van alles te doen. Zo is er een tentoonstelling van alles wat maar enigszins met landbouw te maken heeft. Ook zijn er autodealers en is er een tent met een modeshow voor vrouwen. Er komen ongeveer 400 exposanten en er is altijd een groot veld met antieke tractoren en werktuigen. Aan hulp in de ‘tented city’ geen gebrek: bij de bespreking van de verschillende taken komen 700 vrijwilligers opdagen.

Foto’s: Ed Bakker

Beheer
WP Admin