Foto: Reina de Vries AlgemeenNieuws

Plattelandsgemeenten zien kansen voor snelle aanpak stikstof

Gemeenten op het platteland denken dat op korte termijn al ‘stappen te zetten zijn’ om de stikstofuitstoot van boerenbedrijven omlaag te krijgen.

Samenwerkingsverband P10, dat spreekt namens dertig plattelandsgemeenten, ziet ‘talloze praktijkvoorbeelden’ van bijvoorbeeld agrariërs die vrijwillig willen stoppen. “Daar is nú geld voor nodig opdat processen niet stil komen te liggen”, laat P10 weten. De plattelandsgemeenten zijn blij dat het kabinet de adviezen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes overneemt. Zijn rapport legt volgens hen ‘de focus op mogelijkheden en biedt ruimte om te werken aan een vitaal platteland’.

Geen opvolger

De gemeenten zien zelf veel agrarische ondernemers die ‘op korte of middellange termijn vrijwillig hun bedrijf willen afbouwen’, meestal omdat ze geen opvolger hebben. “Door passende regelingen en ook door kritisch te kijken naar de fiscale belemmeringen om te stoppen, zijn snelle en efficiënte stappen mogelijk”, denkt de P10.

In juni nog uiterst kritisch

Het samenwerkingsverband was in juni nog uiterst kritisch over de stikstofaanpak van het kabinet. Die zou leiden tot polarisatie en de doelen verder weg brengen, klonk het toen. Bij de P10 zijn onder meer Medemblik, Schouwen-Duiveland, Midden-Drenthe, Opsterland en Horst aan de Maas aangesloten.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Er word een getal genoemd van 500 aan 600 piekbelasters.
    Vervolgens ontkend iedereen ook v de wal gisteravond bij jinek dat er een lijst bestaat.
    Jinek vergeet vervolgens de bal voor open doel in te koppen, door NIET de vraag te stellen WAAR komt dan die 500 a 600 vandaan ?.
    Antwoord van die zg niet bestaande lijst denk ik zelf.

Beheer
WP Admin