Piet Adema van de ChristenUnie tijdens het partijcongres vorig jaar. - Foto: ANP/Jeroen Jumelet AlgemeenNieuws

Piet Adema nieuwe minister van Landbouw

Piet Adema van de ChristenUnie is de nieuwe minister van Landbouw.

Voormalig gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, meldt regeringspartij ChristenUnie. Hij volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om leiding te geven aan het ministerie.

Staghouwer lag al langer onder vuur, niet alleen in de Kamer maar ook in de sector. Zijn plan, dat perspectief voor de toekomst aan de boeren moest bieden, kreeg een zeer negatieve ontvangst. Het ontbrak in het stuk aan concrete maatregelen. Hij beloofde daarop met een nieuwe brief te komen. Die is er nog steeds niet, omdat het kabinet de uitkomst van gesprekken met boeren onder leiding van Johan Remkes afwacht. Remkes presenteert zijn bevindingen woensdag.

Piet Adema: ‘Samen werken aan toekomstbestendige landbouw’

Piet Adema in het persbericht van de ChristenUnie: “De landbouw hééft toekomst in ons land. Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig, alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien. Ik wil sámen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Mét oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen.”

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema “het team weer compleet is”. Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier Carola Schouten, die namens de ChristenUnie ook minister voor Armoedebeleid en vicepremier is. Adema wordt vanmiddag op paleis Noordeinde beëdigd door Zijne Majesteit koning Willem-Alexander.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. “Onbekend in de landbouw”

    Als ik één wetje zou mogen toevoegen aan ons vastgeregelde land is het dat elke bestuurder 5 jaar relevante werkervaring zou moeten hebben. Bij voorkeur onder in de keten, geen bestuurlijke functie. Minster van onderwijs? 5 jaar voor de klas gestaan.. etc.

    1. Dat is een hele goede regel. Helemaal mee eens. Nu wachten dat Den Haag het overneemt.

  2. ik heb nog nooit gehoord dat hij iets positiefs heeft bereikt . er heeft weer een flapdrol zich eigen aangemeld. ongelooflijk

  3. Even gegoogled en tja als voorzitter van nvb vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers is dit toch voor den haag de juiste man op de juiste plek . Hier hoeven wij boeren niks goeds van te verwachten.

Beheer
WP Admin