Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Pieper Bier gebrouwen van ‘geredde’ aardappelen

Pieper Bier: bier van aardappelen die anders zouden zijn verspild. Dat kan de bierliefhebber nu drinken in Amsterdam. Pieper Bier is het eerste biertje dat deels met gebruikmaking van reststromen wordt gebrouwen.

Pieper Bier is een nieuw, lokaal gebrouwen speciaalbiertje van restaurant Instock in Amsterdam. Speciaal, want het bier is – samen met Brouwerij Troost – gebrouwen van aardappelen die anders zouden zijn verspild.

Deel van mout vervangen door aardappelen

Een deel van de mout is vervangen door aardappelen. Pieper Bier is het eerste biertje in Nederland dat gemaakt wordt van reststromen.

In Nederland haalt jaarlijks minstens 340 miljoen kilo aardappelen ons bord niet, stelt Instock. Vanwege bijvoorbeeld overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes. Voor Pieper Bier zijn verschillende soorten aardappelen gebruikt, deels vanuit de Albert Heijn en deels van een aardappelverpakker. “Bij Instock maken we al veel lekkere gerechten met aardappelen. Door het nieuwe biertje redden we nóg meer aardappelen. We hopen natuurlijk dat alle spelers in de voedselindustrie zelf ook steeds creatiever om zullen gaan met hun reststromen.”

Pieper Bier wordt gemaakt van reststromen. De gebruikte aardappelen komen van Albert Heijn en deels van een aardappelverpakker.

Bloemig bitter

Door de neutrale smaak van de aardappelen komt de hopsmaak sterker naar voren, meldt het restaurant. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale. Het bier is lichter van kleur dan een traditionele Pale Ale.

Vrijdag 17 juni wordt Pieper Bier gelanceerd bij Instock.

Beheer
WP Admin