AkkerbouwNieuws

Phytophthora aanhoudend gevaarlijk

Emmen – Phytophthora blijft gevaarlijk in de aardappelteelt. Het hele seizoen is de druk al hoog en ook voor de komende dagen waarschuwt adviesbureau Dacom weer.

Phytophthora kan om zich heen slaan door de grote hoeveelheid aardappelopslag die na de zachte winter bleef staan het gunstige weer. Dit geldt overigens niet alleen voor phytophthora, ook voor andere schimmelsoorten zoals koprot in uien is het oppassen geblazen.

Tot en met donderdag zijn er 135 meldingen binnengekomen voor de phytophthoramonitor van Dacom, te vinden op de Boerderij-website. Vorig jaar waren dat er op deze datum 9 en in 2012 werden er tot dan 23 haarden gemeld. Vorige week stond de teller nog op 119.

“Er komen nog altijd nieuwe meldingen binnen”, zegt Harm Germs van Dacom. “Overal vandaan eigenlijk, recent vooral uit het Zuidwesten en ook weer de Veenkoloniën. Naast nieuwe meldingen zijn dat ook uitbreidingen van bestaande haarden en oudere haarden die nu pas worden aangetroffen of door derden worden gemeld. Dit is echt een phytophthora-jaar, dat is duidelijk. Daardoor wordt er ook meer gemeld, denk ik.”

Ook komend weekend wordt het weer gevaarlijk, voor het hele land, mede door de voorspelde neerslag. Ook Olaf van Campen van gewasbeschermingsbedrijf Adama verwacht uitbreidingsmogelijkheden voor de aardappelziekte. “De druk is zeer hoog”, merkt hij. Dat vraagt wat van telers. “Ze voeren twee keer per week een phytophthora-bestrijding uit in plaats van wekelijks. Als ze dat drie tot vier weken volhouden om de ziekte uitbreiding onder controle te krijgen, praat je al gauw over drie tot vier extra bespuitingen per seizoen.”

Wat dat kost? “Een standaard phytophthora-bestrijding kost een teler ongeveer €23 per hectare aan middel. De toepassing zelf ongeveer €15, dus in totaal €38 per hectare. Omdat er momenteel vaak extra middel moet worden toegevoegd of de dosering verhoogd, komt daar nog eens €10 bij. In totaal dit seizoen dus zo’n €192 per hectare, dat is een ruwe schatting.”

Van Campen geeft aan dat er ook telers zijn die de standaard bespuitingen aanhouden en ook die drie keer in de tien dagen spuiten.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin