Een procesoperator van Termont & Thomaes stelt de optische sorteerder in om linzen te gaan sorteren. - Foto’s: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Peulvruchten schonen is precisiewerk

Termont & Thomaes uit het Zeeuwse Biervliet is gespecialiseerd in het verwerken van peulvruchten. Goed schonen van deze producten is een precisiewerk. Het bedrijf beschikt daarvoor over geavanceerde schoningsmachines.

Deze schoningslijn voor peulvruchten bestaat uit 3 units met elk een eigen zeefsysteem. In deze hal staan 2 van zulke lijnen. Links vooraan de eerste unit waar klassiek met zeven wordt geschoond.

De unit heeft 4 of 5 zeven. Hier 2 zeven voor linzen. Links een 6 millimeter zeef en rechts een spleetzeef specifiek voor linzen. Daartussen zit nog een zeef van 3 millimeter, zodat alles wat groter dan 6 en kleiner dan 3 millimeter eruitvalt.

Aan het eind van deze unit worden metalen verontreinigingen er met een langwerpige permanentmagneet tussen de bonen uitgevist.

In de volgende unit worden met röntgen harde fragmenten zoals steentjes, glas en niet magnetische metalen uitgezeefd.

Op de monitor zijn deze vervuilingen in de productstroom rood omkaderd zichtbaar.

In de optische sorteerder vallen peulvruchten goed belicht tussen 2 rijen camera`s door, waarbij elke peulvrucht wordt gedetecteerd. Alles wat niet aan de eisen voldoet wordt er wordt uitgehaald.

Een indruk van wat uitvalt bij de optische sortering. Beschadigingen, afwijkende kleuren enz..

Zaaizaad van bruine bonen gereed voor uitlevering.

Het zaaizaad wordt pas bij bestelling ontsmet in deze installatie. Daarna wordt het opgezakt en is het klaar voor zaaien.

Beheer
WP Admin