Foto: ANP AlgemeenNieuws

Petitie tegen intensieve bedrijven Brandenburg

Meer dan 100.000 burgers in de Duitse deelstaat Brandenburg (ten noorden van Berlijn) willen een referendum over de intensieve veehouderij. Initiatiefnemers hebben de 103.891 geldige handtekeningen bij het deelstaatparlement afgegeven.

Michael Wimmer van de actiegroep Agrarwende zegt dat nu gesprekken met de boerenbond moeten worden gevoerd. “Ze zullen niet een tweede keer aan ons voorbij kunnen”, aldus Wimmer. Een eerdere petitie (met 34.000 handtekeningen) is vorig jaar niet voorbij het deelstaatparlement gekomen.

Agrarwende: subsidie aan grote bedrijven verbieden

Doel van de actiegroep is onder andere om subsidie aan bedrijven met meer dan 40.000 vleeskuikens of 2.000 vleesvarkens te verbieden. Daarnaast moet een speciale dierenwelzijnsautoriteit worden aangesteld.

Boerenbond: beperkingen via bouwverordeningen

De sociaal-democratische deelstaatminister voor landbouw, Jörg Vogelsänger, ondersteunt de vestiging van vleeskuikenbedrijven. De boerenbond van Brandenburg, die vooral voor kleine boerenbedrijven opkomt, vindt dat beperkingen moeten worden opgelegd aan megabedrijven. Bedrijven met meer dan 3.000 vleesvarkens of 85.000 vleeskuikens zouden moeten worden beperkt met bouwverordeningen.

Een overzicht van de prijzen voor vleeskuikens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin