AlgemeenAchtergrond

Perziken van Hollandse bodem

Opijnen – Louise en Julian van Beek helpen tijdens hun vakantie met de oogst van perziken op het fruitbedrijf van hun vader Marco van Beek.

Opijnen – Louise en Julian van Beek helpen tijdens hun vakantie met de oogst van perziken op het fruitbedrijf van hun vader Marco van Beek. “De oogst is bijna klaar”, vertelt Van Beek. Hij heeft de perzikbomen in de kas waar ook kersen worden geteeld. “Perzikbomen kan je goed leiden, waardoor we twee rijen hebben aan de zijkant van de kas”, legt Van Beek uit. Hij is op de veiling de enige Nederlandse teler die perziken aanbiedt. “Ze komen uiteindelijk in hetzelfde schap als de Spaanse en Franse perziken terecht. Al vind ik deze wel beter qua smaak. Ik kan ze langer laten doorgroeien, waardoor ze rijper geplukt kunnen worden. Dat komt de smaak ten goede”, aldus Van Beek. De prijzen voor perziken vallen dit jaar tegen. “De prijzen liggen onder die van vorig jaar. Als hoofdtak zou het niet uit kunnen”, zegt Van Beek. De oogst van de perziken duurt drie weken en loopt deze week af.

Foto William Hoogteyling

Doetinchem – Veel graan is gaan legeren door de neerslag en de harde wind. Dat is vooral het geval in het Zuidwesten en in Flevoland. De tarwe op dit perceel in Zuidland op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten is tegen de grond gegaan.

Foto John Biert

Culemborg – Twee keer per dag maken de bijna honderd melkkoeien van melkveehouders Bert van Leeuwen en Dirk van Doesburg de wandeling van de melkstal naar het buitendijkse grasland in de uiterwaarden langs de Lek bij het Gelderse Culemborg. ’s Nachts staan de koeien binnen, omdat er door het droge voorjaar weinig gras is. Het is de bedoeling dat de dieren binnenkort ook ’s nachts weer naar buiten gaan. Van Leeuwen gebruikt ongeveer een vijfde van de melk voor de productie van kaas. Hij heeft samen met zijn collega Van Doesburg een boerenkaaswinkel. Volgens Van Leeuwen komt het de smaak van de kaas ten goede als de dieren buiten grazen.

Foto William Hoogteyling

Veendam – Staatssecretaris Henk Bleker deelt Donald Ducks uit aan schoolkinderen in Veendam. De Donald Duck is gratis bij aankoop van twee komkommers bij C1000. Bleker was bereid om na de Ehec-affaire de eerste editie uit te delen bij een C1000 in Veendam.
Sanoma, uitgever van Donald Duck, verzamelde een reeks oude verhalen over komkommer en andere groenten om er komkommertijd mee uit te beelden. Veel kinderen weten niet wat die term betekent, bleek uit een internetpeiling van voor de Ehec-crisis.
De staatssecretaris nam de tijd voor de kinderen. Ze mochten een half uur vragen stellen. Bleker instrueerde de kinderen volmondig ’komkommer’ te roepen als gevraagd werd wat ze wilden eten. Bleker eet zelf trouwens het liefst komkommerschijfjes aangemaakt met honing.

Foto Harry Tielman

Beheer
WP Admin