AlgemeenAchtergrond

Peetoom had meteen al een streepje voor

Ze had al meteen bij de presentatie van de kandidaten voor het CDA-partijvoorzitterschap een streepje voor op de rest. Ruth Peetoom was van de zes de enige vrouw.

Daarnaast was ze de enige die vorig jaar tegen de aanstaande samenwerking van het CDA met de PVV stemde.

Peetoom werd daarom al snel als vertolker gezien van de onvrede bij een deel van de achterban, de 32 procent van de leden die vorig jaar tijdens een historisch congres uitsprak niet met de PVV in zee te willen.

Zelf wilde de Utrechtse predikante dat etiket liever niet opgeplakt krijgen. Peetoom presenteerde zich in de campagne om het voorzitterschap juist als een ‘verbinder’. ,,Als het CDA niet bestond, zouden we het juist nu moeten oprichten. Omdat het CDA een partij is met gedeelde waarden en idealen”, verkondigde Peetoom. In alle zaaltjes waar ze de afgelopen weken kwam, benadrukte ze ook steeds dat ze niet wegloopt voor de afspraken met de PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA.

Peetooms verhaal was dat van het nieuwe gezicht voor het CDA, na vier opeenvolgende verkiezingsnederlagen. Kernwaarden als rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid dienen in haar ogen weer voorop te staan in het CDA-denken. De nieuwe koers is volgens haar niet conservatief of progressief, maar vooral gebaseerd op de christendemocratische uitgangspunten.

Haar boodschap kwam over. De 43-jarige kandidate ontving openlijke steunbetuigingen van meer en minder prominente partijgenoten, zoals de oud-ministers Wim Deetman en Aart Jan de Geus en alle kandidaat-partijvoorzitters die bij de eerste ronde afvielen.

De laatste dagen speelde Peetooms enig overgebleven concurrent Sjaak van der Tak nog de kaart van de persoonlijke aanval. Hij suggereerde dat Peetoom zich zal laten sturen door anderen en zette haar weg als iemand van de linkervleugel. Van der Tak stelde bezorgd vast dat Peetoom ,,het profiel om linksaf te slaan” had.

Peetoom had echter steeds een belangrijke troef in handen. Zij is fulltime beschikbaar voor de partij, Van der Tak daarentegen wilde het voorzitterschap combineren met het burgemeesterschap van Westland.

Voor veel leden was dit een belangrijk punt. Bij een partij in crisis, door veel leden zo getypeerd, is heel veel werk aan de winkel. Peetoom kan aan de slag.

Beheer
WP Admin