Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

PED-virus lijkt tot staan gebracht

Betere naleving van de hygiëneprotocollen, in combinatie met een zachte winter, heeft ervoor gezorgd dat de toename van het aantal nieuwe PED-besmettingen tot staan lijkt te zijn gebracht. Dat laat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) weten.

Sinds eind november zijn er geen besmettingen meer bijgekomen. Het blijft volgens de GD belangrijk dat iedereen zijn uiterste best blijft doen de protocollen strikt na te leven.

De toename van het aantal PED-gevallen na de zomer volgde op een relatief rustige periode. Vanwege het kleinere aantal uitbraken werden de strenge hygiëneprotocollen geleidelijk aan minder nauwkeurig nageleefd, zo meldt de GD. Dat was reden voor de PED-stuurgroep – waarin de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Nederland, Nevedi, Vee & Logistiek, de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, Fokkerij en GD vertegenwoordigd zijn – te besluiten de protocollen, zoals die zijn bepaald in het voorjaar van 2015, weer volledig na te leven.

Sinds eind november lijkt de groei van nieuwe besmettingen weer tot staan te zijn gebracht. Het blijft daarom van groot belang dat elke betrokken organisatie in de varkenssector de hygiëneprotocollen strikt blijft naleven. Het PED-virus is nog niet overwonnen.

Beheer
WP Admin