De gevolgen van coccidiose zijn voornamelijk zichtbaar bij zogende biggen. - Foto: Hans Banus VarkensNieuws

PCR-test op komst om coccidiose aan te tonen

Voor het aantonen van coccidiose bij varkens brengt farmaceut Ceva een PCR-test op de markt. Dat vertelde Steven van Colen, dierenarts bij Ceva, tijdens een kennismiddag over gezonde biggen.

Geïnteresseerden moet nog even geduld hebben, want de test is nog niet beschikbaar in Nederland. Een PCR-test werkt sneller en nauwkeuriger dan de huidige methoden om deze parasiet aan te tonen bij varkens.

Kliniek in kraamstal

De gevolgen van coccidiose zijn voornamelijk zichtbaar bij zogende biggen. Deze krijgen geelgrijze diarree, nadat de parasiet zich heeft genesteld in de dunne darm. Een infectie leidt tot minder groei en darmschade. Volgens cijfers van Ceva zit op de helft van de varkensbedrijven in Nederland coccidiose. In België bedraagt dit percentage 72,7, blijkt na een steekproef.

Eitjes zoeken

Coccidiose wordt tot dusver vastgesteld door het aantonen van oöcysten in de mest. Dit zijn eitjes van de parasiet. Hiervoor is de flotatiemethode beschikbaar en de meer gevoelige autofluorescentie-methode. Zeker de flotatiemethode is niet erg trefzeker, is de ervaring van Colen. Colen: “Geen coccidiose gevonden is vaak ook onvoldoende gezocht.” Het advies is de monsters te nemen op de tiende of zeventiende levensdag van de biggen. De monsters moeten niet worden genomen bij biggen met diarree.

Schade na spenen

Volgens Ceva kan de parasiet ook na spenen schade veroorzaken in de vorm van een lagere groei en hogere voederconversie van de varkens. Coccidiose kan optreden in samenhang met andere ziektekiemen, maar kan ook op zichzelf de diergezondheid ondermijnen.

Reacties

  1. Mijn advies zou zijn om het geld uit de zakken van de periferie te houden. Doe de qua gezondheids status antieke varkensstapel de deur uit en begin overnieuw met een hoge gezondheidsstatus.

Beheer
WP Admin