PAS-melders domineren stikstofdebat in Tweede Kamer
Landbouwminister Femke Wiersma kreeg het woensdagochtend 4 december in het stikstofdebat in de Tweede Kamer flink voor haar kiezen, ook van coalitiepartijen. ChristenUnie wil van PAS-melders en interimmers een kopgroep qua doelsturing maken.
Het stikstofdebat in de Tweede Kamer werd woensdagochtend gedomineerd door de PAS-melders en ook doelsturing. Oppositiepartijen waren zeer kritisch op minister Femke Wiersma, maar ook NSC was scherp en die partij wil nu argumenten om rechters te overtuigen. VVD maakt zich grote zorgen over de juridische haalbaarheid van het uitstel voor PAS-melders. Ook vindt die partij doelsturing vaag geformuleerd. ChristenUnie pleitte ervoor om van PAS-melders en interimmers een kopgroep qua doelsturing te maken.
NSC-Tweede Kamerlid Harm Holman maakte zich sterk voor de PAS-melders en vroeg zich af hoe Wiersma aankijkt tegen de waarschuwing van Mobilisation for the Environment (MOB) voor een tsunami aan procedures na het PAS-uitstel. Holman pleitte vooral nu voor een plan voor stikstofreductie en natuurherstel. “Dat doet pijn, maar het is onvermijdelijk. We hebben nu argumenten nodig om rechters te overtuigen. De minister moet leveren en niet processen beschrijven. Er is actie en visie nodig voor een doorbraak. Wiersma moet het monster in de bek durven kijken. Ik vindt het intriest dat we PAS-melders en interimmers niets kunnen bieden.”
Holman plaatste ook kanttekeningen bij doelsturing en vroeg zich af hoe dit gaat uitpakken in kwetsbare gebieden zoals beekdalen. “Krijgen we dan weer hetzelfde kaartje als bij oud-stikstofminister Christianne van der Wal. Komen boeren met doelsturing straks niet bedrogen uit.”
Doelsturing in nevelen gehuld
VVD-Kamerlid Thom van Campen wil vooral duidelijkheid en keuzes. Hij maakt zich zorgen over de juridische haalbaarheid van het uitstel van 3 jaar van de wettelijke deadline voor PAS-melders. “We hebben geen tijd te verliezen. Van veel handhavingsverzoeken weet ik dat rechters eerst verbetering willen zien in het zicht op legalisatie van PAS-melders.” Van Campen is positief over Wiersma’s keuze voor doelsturing, maar vraagt zich ook af waarom dit pad in zoveel nevelen is gehuld.”
Tweede Kamerlid Cor Pierik (BBB) pleitte er tijdens het stikstofdebat voor om de kritische depositiewaarde zo snel mogelijk uit de wet te halen. Hij wil van minister Wiersma weten hoe ze dit gaat doen. Ook wil hij weten hoe ver ze is met een nieuwe rekenkundige ondergrens van 1 mol per hectare. “Vrijkomende stikstofruimte moet primair voor PAS-melders gereserveerd moet worden.”
‘Incompetente minister’, geen vertrouwen
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet was zeer scherp voor het stikstofbeleid van Wiersma, die ze een ‘incompetente’ minister noemt. Volgens haar is er geen touw meer aan vast te knopen en is er in vijf jaar amper vooruitgang geboekt. “Deze minister laat PAS-melders vallen als een baksteen. Maar als je niet regeert, krijg je rechters die beslissingen over je nemen en dan komen maatschappelijke organisaties zelf met oplossingen. PAS-melders mogen het zelf uitzoeken, de rest van de boeren blijft in het ongewisse en de natuur blijft in gevaar.”
Volgens Bromet is er geen enkele concrete maatregel. “Ik heb er geen enkel vertrouwen in. Ik heb altijd meegedacht, ben bereid tot compromissen, maar het zijn parels voor de zwijnen. Nu moet ik zelfs strijden voor achteruitgang.”
PAS-melders in kopgroep qua doelsturing
Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) ziet in Wiersma’s stikstofbeleid vooral een opsomming van bestaande maatregelen en mist duidelijkheid. “Conceptueel vind ik het broddelwerk, de minister schopt het blikje alleen maar maanden voor zich uit. Ik mis diepgang, waarom wordt er met geen woord gerept over stikstofreductie- en ammoniakuitstootdoelen en wat zijn de uitgangspunten en doelen per sector?”
Grinwis wil van PAS-melders en interimmers een kopgroep qua doelsturing maken. “Dat is een richting naar legalisatie van de groep boeren. Leg een geloofwaardig stikstofreductiepad op tafel zodat je juridisch veel meer potjes kunt breken. Ook zonder kritische depositiewaarde.”
CDA-Kamerlid Eline Vedder was ook kritisch op de voorgenomen drie jaar uitstel voor PAS-melders. “Het kan lucht geven, maar ik zie heel weinig bij vertrouwen bij provincies dat dit ook gaat lukken. Deze coalitie heeft het provincies alleen maar moeilijker gemaakt om PAS-melders te beschermen en dat vind ik heel kwalijk.” Ook benoemde Vedder dat de interimmers niet voorkomen in de stikstofbrieven van Wiersma van vorige week. Tot slot zei Vedder: “We moeten keuzes gaan maken, want anders maken rechters, Rabobank en de markt die keuzes straks voor ons.”