AkkerbouwOpinie

Paniekvoetbal in oogsttijd

De graanoogst zit erop. 2011 was zeker geen normaal oogstjaar.

Australië is en blijft een land van uitersten. Vorig jaar hadden we geen opbrengst van de chickpeas (kikkererwten). Tijdens en na de bloei was het erg nat en stierf de plant af voordat er zaad aan kwam. Dit jaar bleven ze maar groeien en nieuwe potten zetten. Ze wilden maar niet afsterven, nu moesten we ze doodspuiten om na een dag of tien te kunnen oogsten.

Oogst 2011 is heel apart en zeker geen normaal oogstjaar. Door het koude weer verliep de afrijping van de gewassen zeer langzaam, zodat we 14 dagen later dan gepland met de oogst konden beginnen. Dit tot ongenoegen van de acht Nederlandse helpers die stonden te popelen om de oogstmachines te starten.

Maar de helft van de geraamde capaciteit

Zodra de drie maaidorsers in de gerst begonnen te knippen, zagen we dat het hele oogstplan niet uitkwam. Door de hoge opbrengst in combinatie met vrij groen stro was de geraamde oogstcapaciteit van 25 hectare per uur in werkelijkheid niet meer dan de helft. Ik kreeg het Spaans benauwd, vooral als ik dan ook nog de weersverwachtingen bekeek. De komende dagen zou het veel regenen.

Werkvakantie

Op dat moment belde een maaidorserdealer. Hij had een NH CR9080-maaidorser te koop, een klant had hem afbesteld. Althans, dat zei hij. Met deze weersvooruitzichten durfde ik de machine niet te laten staan. Zodoende waren we twee dagen later met vier maaidorsers aan het dorsen. Het probleem was toen echter dat er niet voldoende mensen waren. Gelukkig kwamen twee vaders hun zoon bezoeken. Het duurde niet lang of hun vakantie was een ‘werkvakantie’ geworden, ze draaiden volop mee. Het is een apart om vanuit Nederland twee weken op vakantie naar Australië te gaan en niets anders te zien dan uitgestrekte graanvelden.

Buien dreven voorbij

De meeste dagen werd regen voorspeld. De buien dreven echter ten noorden en zuiden van ons voorbij, dikwijls met veel wind en bliksem. Op een dag sloeg de bliksem zelfs in op het perceel dat we aan het dorsen waren. Gelukkig kwam de bedrijfsleider juist aanrijden met zijn UTE (bedrijfsauto) en kon hij het vuur met veel moeite doven. De schade bleef beperkt tot een afgebrand oppervlakte ter grootte van een voetbalveld. Op korte afstand verliep het anders: 100 kilometer naar het Zuiden dumpte een onweersbui 80 millimeter regen. Daar zijn ze nu amper begonnen met de oogst.

Achteraf gezien, nu het droog gebleven is, hadden we de vierde maaidorser beter niet kunnen kopen. Ook met drie hadden we de oogst wel af gekregen.

Bekijk hier meer foto’s

Beheer
WP Admin