AlgemeenNieuws

Pachtprijs ‘losse’ pacht stijgt snel

Doetinchem – De pachtprijzen voor geliberaliseerde pacht van zes jaar of korter stijgen snel. Dit zeggen makelaarsverenigingen VBO Makelaar en NVM. Deze pachtvorm is erg populair. Echter, het aanbod is zeer beperkt.

“Er is een enorme vraag naar grond met een geliberaliseerde pachtcontract”, zegt Jouke Havinga, voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed van VBO Makelaar. Volgens hem is er nu sprake van een ‘stevige prijsstijging’ van de pachtprijs. Havinga: “In het Westen lag de pachtprijs voor geliberaliseerde pacht vorig jaar nog op zo’n €550 per hectare, per jaar. Nu moeten boeren voor dezelfde grond al het dubbele betalen. In Brabant is €1.500 per hectare geen uitzondering, in het Noorden €1.000 en soms nog wel meer dan €1.200 per hectare.”

Pachtprijs grasland tussen €1.000 en €2.000

Arjan van der Waaij, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed, merkt ook dat de pachtprijzen voor ‘losse’ pacht sterk stijgen. “Voor grasland ligt de pachtprijs grofweg tussen de €1.000 en €2.000 per hectare per jaar, afhankelijk van de regio. De pachtprijzen laten een stijgende lijn zien”, aldus de NVM-voorzitter.

Aanbod koopgrond gering

Op de grondmarkt is het aanbod van koopgrond zeer gering. Er komen maar mondjesmaat hectares op de markt. Een oorzaak van het beperkte aanbod is dat stoppers de grond vasthouden. Van der Waaij: “Ze gaan de grond niet verkopen, omdat het geld op de bank niet veel oplevert. Ze zien ook de pachtprijzen stijgen en kiezen ervoor om de grond kortdurend te gaan verpachten.” Die pachtgrond wordt overigens direct opgenomen in de markt. Wie voor 15 mei, de deadline voor de Gecombineerde Opgave, de grond in gebruik heeft mag het voor het hele jaar mee laten tellen.

Geliberaliseerde pacht steeds populairder

Dat geliberaliseerde pacht steeds populairder wordt blijkt ook uit cijfers. Deze pachtvorm, met een duur van zes jaar of korter, nam in de periode 2013-2014 toe met 11 procent tot 68.575 hectare, aldus cijfers van het CBS. Dit is 3,75 procent van het totale areaal cultuurgrond.

Het areaal geliberaliseerde pacht langer dan zes jaar steeg in dezelfde periode 9,6 procent tot 4.740 hectare. Hier geldt een maximale pachtprijs, jaarlijks bepaald volgens het Pachtprijzenbesluit. De Grondkamer toetst de prijs. Bij een pachtduur korter dan zes jaar kunnen verhuurder en huurder zelf de pachtprijs bepalen.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!