Voor Pasen worden paaseieren machinaal gekookt en geverfd.</p> <p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em> PluimveeAchtergrond

Paaspiek ligt achter ons

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram daalde deze week met elf cent naar €7,21 per 100 stuks. Dat is 29 cent meer dan in de paasweek van 2015, die toen twee weken later viel.

De richtprijs van witte kooieieren in die gewichtsklasse ging deze week met 19 cent omlaag naar €4,83. Dat is 11 cent minder dan in de paasweek van vorig jaar.

Een conclusie van de handel dit jaar is dat de tendens zich lijkt door te zetten dat er steeds minder sprake is van een paaspiek, in de prijs althans.

Lege vloeren pakstations

De eieren liepen deze week goed weg, de vloeren van de pakstations zijn behoorlijk leeg. Bio-eieren en vrije uitloop zijn op. Scharreleieren ‘met toeters en bellen’ (non-GMO, Vlog, hele snavels, etc.) idem dito. De weersverwachting voor het paasweekend gaf geen reden voor de horeca om extra eieren in te kopen.

De industrie hield zich een week rustig en sprak haar voorraden aan. Waarschijnlijk wachtend op een ‘traditionele’ prijsdaling na Pasen.

Het aanbod van kooieieren is groot, vooral vanuit landen in Zuid-Europa en Polen. Handelaren en exporteurs moeten die deels buiten Europa zien af te zetten.

Prognose: scharreleieren stabiel tot dalend, kooieieren dalend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin